European Media Partner

Ontvlucht de stad en geniet van natuur en historie

Slapen op een onbewoond eiland, dwalen door kastelen en wandelen door UNESCO Werelderfgoed. Dat klinkt misschien als de kenmerken van een heerlijk vakantieland ver weg, maar niets is minder waar. Je vindt het in Gooi & Vecht, op een steenworp afstand van Amsterdam en Utrecht. In de 17e en 18e eeuw kwamen Amsterdamse kooplieden hier al om de warme stad te ontvluchten en een relaxte zomer door te brengen in een landhuis aan de rivier de Vecht. Zoveel is er eigenlijk niet veranderd sindsdien, want die functie heeft de Gooi en de Vechtstreek nog steeds voor velen. Kom op een rustig tempo genieten van al het moois dat de omgeving en natuur te bieden heeft. Hier ervaar je het goede leven.

Ontdek robuust erfgoed

Gooi & Vecht ligt op het scharnierpunt van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie en was eeuwenlang de laatste verdedigingslinie die een vijand uit het oosten moest passeren om bij de rijkdommen van Amsterdam te komen. Met zicht op het Muiderslot, een van de oudste en best bewaarde kastelen van Nederland, vaar je met de boot naar Forteiland Pampus. Stap in een virtuele heteluchtballon om te zien hoe onze verdediging 100 jaar geleden werkte en ga in het fort op zoek naar onzichtbare letters en geheime tekens met de blacklight speurtocht. 

Na afloop van alle avonturen is het tijd om ‘voor Pampus te liggen’ op het terras bij het paviljoen met waanzinnig uitzicht over het IJmeer. Wil je meer ontdekken van de Hollandse Waterlinies, volg dan de indrukwekkende Fortenlandfietsroute langs maar liefst zeven forten en de vestingsteden Naarden, Muiden en Weesp. De forten zijn niet alleen leuk om te bezoeken, maar ook om te beleven: culinair, cultureel en met het hele gezin. Geniet op en aan het water

Het meest bekend in Gooi & Vecht is misschien wel het Loosdrechts Plassengebied, een walhalla voor watersport. Uitgestrekte plassen, romantische rivieren en langgerekte trekgaten bieden onuitputtelijke mogelijkheden voor waterrecreatie. Stap op een fluisterboot van Natuurmonumenten en verken het Naardermeer natuurgebied – het eerste natuurmonument van Nederland – tijdens een unieke rondvaart. Vaar met een sloep over de Vecht en bewonder vanaf het water de vele buitenplaatsen op de oevers. Ga voor anker op de Loosdrechtse Plassen en neem een verfrissende duik. Laat je met het varende Vuurliniehuisje van vestingstad Weesp naar Fort Uitermeer meenemen in de geschiedenis van de Hollandse Waterlinies. Vaar mee op een historische botter vanaf Huizen over het Gooimeer of ga sportief kanoën op de indrukwekkende Kortenhoefse Plassen. Even bijtanken kan perfect op een van de vele strandjes of op een van de prachtige terrassen aan het water. Kunst & cultuur van wereldklasse

In de vele ateliers in kunstenaarsdorpen Laren en Blaricum is kunst van wereldklasse geproduceerd. Onder meer Piet Mondriaan en Anton Mauve lieten zich inspireren door het Gooise landschap. Tegenwoordig zijn deze werken te bewonderen in Singer Laren en museumcollecties over heel de wereld. 

De museumtuin van Singer Laren is al een kunstwerk op zich, ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Piet Oudolf. Voor liefhebbers van mooie tuinen is de historische tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht ook echt de moeite waard. Dwaal door het doolhof en boek een uitgebreide picknick in de tuin. Binnen in het kasteel is een unieke collectie Loosdrechts Porselein tentoongesteld. Van Loosdrecht is het maar een kleine fietstocht naar Hilversum, het mediahart van Nederland. Vele legendarische tv- en radioprogramma’s werden en worden hier opgenomen. Ontdek tv-parels in de Media Experience van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en ga behind the scenes met de Hillywood Tour, voor een unieke belevenis van de wereld van televisie.  

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles