European Media Partner

Ontdek deze zomer in Brabant! Eigenzinnige steden, omgeven door groen.

Brabant daagt je uit om te komen genieten. Om te ontspannen, proeven, spelen, beleven en samen te zijn. In de provincie ligt natuur altijd om de hoek, prikkelen de steden en worden de bewoners geroemd om hun gastvrijheid. De steden, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Breda en Tilburg tonen ieder een eigenzinnig stukje Brabant, verbonden door een routenetwerk in één groot groen landschap.  


Design Capital Eindhoven 
Het gerenommeerde Forbes Magazine riep de design hoofdstad van Nederland al eens uit tot veruit de meest innovatieve stad ter wereld. Eindhoven barst van de energie en dat voel je – van de levendige binnenstad met de internationale food hotspot Down Town Gourmet Market tot ver in de industriële wijk Strijp-S. Op dit oude Philips fabrieksterrein tref je tegenwoordig tussen het industrieel erfgoed de leukste concept stores, horecazaken en bijzondere activiteiten. Laat je verbazen door de slimme ijscreaties van Intelligentia Taste Rooms en logeer deze zomer nog in het designhotel van Piet Hein Eek, een van de meest succesvolle Nederlandse ontwerpers ooit. Maar Eindhoven verrast vaker. Op de e-chopper ontdek je zowel de iconische plekken als de groene gedeeltes van de stad, terwijl je te voet gemakkelijk uitwijkt naar een van de  stadsparken waarmee Eindhoven wordt omringd. Vanaf Strijp sta je zo in het groen van het historische Philips de Jongh Park én in een ander district; wandel eens door naar Woensel-West en de kleurrijke woonbuurt Volta Galvani. Buiten parken kom je stedelijk groen tegen in allerlei vormen. Verwonder je door de ‘Magical Garden’ bij ‘t College, plof neer op het Clausplein en sla ook het verticale bos, beter bekend als de Trudo Toren, niet over. Voor innovatief groen hoef je niet alleen naar buiten, zo bewijst Phood Kitchen op het Campinaterrein. Zij bouwen hier momenteel aan ‘s werelds eerste aquaponic boerderij-restaurant met zo’n 300m2 aan urban farm. Ook het meest kunstzinnige fietspad van Nederland ligt in Eindhoven: het Van Gogh-Roosegaarde fietspad bestaat uit duizenden lichtgevende steentjes en is geïnspireerd op het beroemde schilderij ‘Starry Night’. Het maakt deel uit van de Van Gogh fietsroute en leidt via watermolens en schilderachtige vergezichten uiteindelijk naar ‘Van Gogh Village’ Nuenen. 


Creatief Tilburg
Uitdagend, creatief en experimenteel: Tilburg is een bruisende stad met spraakmakende musea zoals De Pont en het TextielMuseum en een dwaalgebied vol bijzondere boetiekjes in prachtige historische panden. En die stad verken je het beste te voet. Begin in het vroegere industriële epicentrum van de stad, de Piushaven, waar je culinair kunt genieten, en wandel door naar de hippe en onconventionele Spoorzone waar ontspanning en vermaak versmelten. Hier gaat Tilburg met het Spoorpark nog een stapje verder: een creatieve ruimte om te spelen, sporten en ontspannen. Test je zenuwen en beklim de 30 meter hoge Kempentoren of beoefen urban sports. Na afloop strijk je neer op het terras aan het water bij het T-huis en kan je midden in het centrum overnachten op de Stadscamping. Nog meer groen vind je in Stadsbos 013. Hier toont Tilburg een groots parklandschap waarin natuur en cultuur samenkomen. Via diverse wandel- en fietsroutes verken je de statige lanen, bosvijvers en monumentale gebouwen en kun je volop genieten van de Brabantse gastvrijheid. Ook laat je je hier uitdagen door een van de meest technische mountainbike banen van Nederland. En net buiten de stad lonkt een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Geef je kuiten een flinke uitdaging op een van de mountainbiketracks, waai uit op de uitgestrekte zandvlakten of ga het landschap te paard te lijf.  


Cultureel en historisch ‘s-Hertogenbosch
Trots torent de Sint-Janskathedraal uit boven het gastvrije ‘s-Hertogenbosch. Vanaf de imposante blikvanger van de Brabantse hoofdstad kijk je uit over de eeuwenoude, levendige winkelstraatjes en pleinen vol gezellige terrassen. In de Cultuurstad van het Zuiden is altijd wat te beleven en versmelten stad en natuur. Zo komen groen en historie midden in de stad samen bij de Bossche Vestingwerken en vind je in de Jeroen Bosch Tuin een oase van rust, bloemen en planten. Om de stad over het water te ontdekken kun je op het voormalig industrieterrein aan de Tramkade suppen of een bootje huren. Of ontdek de stad via de rivier de Binnendieze, die je dwars door (en deels onder) het historische stadscentrum voert. Strijk vervolgens neer in het Zuiderpark voor een heerlijke picknick of om te kijken naar de vele luchtballonnen die in de zomer vanuit het park opstijgen. De Bossche ondernemers tonen je de unieke Brabantse gastvrijheid en helpen je verborgen pareltjes te ontdekken. De bijzondere wandelroute van het Golden Tulip Hotel Central voert je langs al het groen in de stad. Liever culinair genieten? Dan zijn de smakelijke stadswandelingen in samenwerking met de lokale horeca een must. In ‘s-Hertogenbosch ligt de natuur bovendien letterlijk in de achtertuin. Waar de stadsmuren eindigen begint een groene route door Het Bossche Broek. Of je stapt meteen natuurgebied De Moerputten in met de bekende Moerputtenbrug en een prachtig vlonderpad slingerend door het moeras


Breda, stad in het park
Wie deze zomer kiest voor ruimte, zit ook in Breda op de juiste plek. De titeldrager ‘Beste binnenstad van Nederland’ is omgeven door groen en daarmee een ideale bestemming voor buitengenieters. En Breda bewijst dat je daarvoor de stad niet eens hoeft te verlaten. In het Veemarktkwartier in hartje centrum, dwaal je door de levendige straatjes waar ambachtelijke winkeliers je begroeten en de rust je onverwacht overvalt in het Begijnhof. Iets verderop, in het Havenkwartier, prikkelen bevlogen ondernemers je om in een industriële setting te genieten van de zomer. Bijvoorbeeld met een biertje aan het water bij BRACK of struinend over de creatieve hotspot Stek op het Haveneiland. Stadsleven en buitenleven komen in Breda op creatieve wijze samen. Op een sup board peddel je over de singels langs het Valkenbergpark of door de Belcrumhaven. De Blind Walls Gallery nodigt je uit in het museum op straat, waar een verzameling van muurschilderingen je de verhalen van de stad vertelt. Waar je ook bent in Breda, binnen een paar minuten sta je tussen het groen. Het Mastbos kent de mooiste en oudste bossen in de omgeving en is ideaal te combineren met het Markdal, waar de slingerende beek je de weg wijst door de uitgestrekte natuur.


Hier moet je zijn in Brabant
De verschillende steden in Brabant liggen in één groot, groen landschap: het Van Gogh Nationaal Park i.o.. Dit is het landschap dat Vincent inspireerde. Hier is hij geboren, groeide hij op en creëerde zijn eerste meesterwerk ‘de Aardappeleters’. Tot op de dag van vandaag inspireert Van Gogh ondernemers en bewoners in de provincie. Of je nu op zoek bent naar historie, cultuur, innovatie of groen: in Brabant vind je het allemaal. Op hiermoetjezijninbrabant.nl ontdek je nog veel meer inspiratie voor een geslaagde vakantie of weekendje weg in deze provincie.


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles