European Media Partner

Online aandeelhoudersregister zorgt voor duidelijkheid

U kent het wel: u heeft voor al uw kosten en baten, klanten, bedrijfsprocessen en aandeelhouders, allemaal verschillende Excel of work sheets. De vele documenten waarin bedrijven alle processen bijhouden zorgen voor een gebrek aan overzicht, slordigheid en een grote kans op ‘fouten’. Met de komst van nieuwe online platformen behoren deze problemen tot het verleden.

“Veel bedrijven werken met inefficiënte documenten en hebben mede hierdoor moeite met transparantie richting de aandeelhouders”, vertelt Mikael Renck, oprichter van het eAandelenregister. “Hierdoor weten zowel de aandeelhouders als de ondernemers niet waar ze aan toe zijn, en dat kan voor grote problemen zorgen.”

 

Wanneer belegd wordt in niet-beursgenoteerde bedrijven zijn de aandeelhouders vaak nauw betrokken bij de strategie van de ondernemingen en manier waarop deze uitgevoerd wordt, aldus Beleggen.nl. De investeerder heeft invloed op het welzijn van het bedrijf, en kan ook extra waarde creëren, zodat het bedrijf uiteindelijk voor een hogere prijs verkocht kan worden.

 

Om dit te doen, zijn zij echter wel afhankelijk van de inside information die door bedrijven verstrekt wordt. “Omdat deze vanuit vele verschillende documenten verkregen moet worden, is het lastig te beoordelen of alle benodigde informatie aan aandeelhouders is doorgegeven.”

 

In een online register gaat dit volgens Renck een stuk gemakkelijker. “In de online registers die nu opkomen kunnen alle bedrijfsprocessen en documenten verzameld worden, waardoor alles netjes gecategoriseerd bij elkaar staat. Ook kan gelijk worden aangegeven welke documenten met welke aandeelhouders gedeeld worden en hoe.”

 

Ook voor de aandeelhouders zelf heeft dat grote voordelen. “Zij kunnen nu al hun niet-beursgenoteerde aandelen zien in één overzicht. Ook kunnen ze via dit platform toegang verkrijgen tot belangrijke bedrijfsinformatie, waardoor zij precies weten hoe hun aandelen er voor staan.”

 

Deze online platformen bestonden eerder enkel in Amerika, maar maakten kortgeleden ook hun intrede op de Nederlandse markt. “Het fijne daarvan, is dat deze platformen ook gelijk functioneren als compliance tool voor ondernemers”, vertelt Renck. “Het platform controleert de documenten op compliance met de Nederlandse wet, waardoor de ondernemer zeker weet dat hij goed zit wat betreft wetgeving.”

 

Omdat ondernemers zelf kunnen kiezen welke informatie gedeeld wordt en welke niet, zijn deze platformen ook nog eens heel veilig. “De informatie die in het register wordt opgeslagen is niet per definitie voor iedereen beschikbaar”, stelt Renck. “De ondernemer kiest welke informatie aandeelhouders en investeerders te zien krijgen. Informatie die zij niet willen of mogen delen met aandeelhouders blijft dus binnen het bedrijf.”

 

Online aandeelhoudersregisters zorgen dus voor een hoop duidelijkheid en transparantie, en er kan ook makkelijk gezien worden wie welke informatie gedeeld, toegevoegd of aangepast heeft. Zo zijn fouten eenvoudig op te sporen en te vermijden.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles