European Media Partner

Onjuiste voeding huisdieren heeft grote gevolgen

Huisdiereigenaren geven soms, zonder dat dit nodig is, alternatieve voeding aan hun hond of kat. Maar is dat wel veilig voor de gezondheid van het huisdier?

“Voordat er hondenbrokken of kattenbrokken te koop waren, gaven mensen tafelrestjes. Daar hebben we hele dramatische dingen van gezien”, vertelt Tjerk Bosje, specialist interne geneeskunde bij het Medisch Centrum voor Dieren. “Dieren met kromme poten, een vergroeide rug, dieren die minder lang leefden. Gezonde voeding en de juiste voeding voor je huisdier zij daarom hartstikke belangrijk.” 


Al het voer dat je in de supermarkt of bij de dierenarts kunt kopen, is het juiste voer voor je huisdier. Brokken hebben namelijk een uitgebalanceerde samenstelling, waar veel onderzoek naar is gedaan en bevatten hierdoor stoffen die huisdieren nodig hebben. Tjerk Bosje waarschuwt hierbij voor informatie die je op internet leest. “Er zijn op het internet vaak mensen die iets beweren, dat niet klopt. Vers, rauw vlees is op het moment erg hip. Hier maken wij ons wel eens zorgen over. Wij weten uit veel onderzoeken dat hier fouten mee gemaakt worden. Qua samenstelling deugt het niet en er zitten ziekmakende bacteriën en andere beestjes in, waar zowel het dier als de eigenaar ziek van kunnen worden. We raden dit daarom echt af.”


Honden vinden het erg lekker, maar dat komt doordat het vrij vettig is. Daarnaast klinkt dat ‘verse vlees’ voor huisdiereigenaren heel natuurlijk en gezond, maar vers, rauw vlees wordt sterk afgeraden, vertelt Bosje. “Je kunt wel overleggen met de dierenarts wat je zelf kunt koken, als je dit wilt. Met restjes van menselijk eten tussendoor als traktatie is in eerste instantie niet veel mis, maar op het moment dat je extra dingen geeft kan je huisdier te veel calorieën binnenkrijgen en dik worden.”


Overgewicht is dan ook een veelvoorkomend probleem bij huisdieren en kan vervelende gevolgen hebben zoals slijtage aan gewrichten, grotere kans op suikerziekte en aantasting van de lever. Tjerk Bosje: “Dat is niet leuk voor je huisdier of voor jou. Je moet dus streng kunnen zijn. Onthoudt dat het nog zieliger is als ze dik zijn en hierdoor ernstige problemen kunnen ervaren. Laat het daarom niet zover komen.”


Je kunt als huisdiereigenaar zelf testen bij je huisdier of het geen overgewicht heeft door over de borstkas te aaien, vertelt Bosje. “Wanneer je de ribben goed voelt, is het in orde. Daarnaast kun je over de lage rug voelen en als je geen zwembandjes voelt, is je huisdier op gewicht. Verder kun je bij een afspraak bij de dierenarts hier altijd even naar vragen.”


Nu zijn katten een wat eigenwijzere diersoort, waardoor het lastig is om in de gaten te houden of je kat niet bij de buren een graantje meepikt. Hiervoor zijn er kattenluiken die reageren op de chip van je kat en alleen bij je eigen kat open en dicht gaan. Daarnaast zal je ook je buren moeten vragen jouw kat niet te voeren, tipt Tjerk Bosje.


Ook is het goed om in de gaten te houden wat je huisdier binnen- en buitenshuis van de grond eet. “Katten eten weinig vreemde voorwerpen, maar honden staan hier wel om bekend. Vooral in een stad als Amsterdam komen vaak bijzondere ongevallen voor, zoals honden die condooms of tampons opeten en drugs op straat binnenkrijgen.” Daarnaast staan Tjerk en zijn team op de eerste mooie zomerdag al standby voor werk. Door de vele barbecues zijn er vaak ongevallen met saté- of cocktailprikkers. Honden verwarren zo’n prikker met een smakelijk hapje door de vleessmaak op de prikker en slikken het vervolgens door. Let daarom zeker nu met aankomend zomerseizoen goed op wat je huisdier van de grond oppikt, waarschuwt Tjerk.

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles