European Media Partner
Hanneke Schuiling, Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen, ministerie van Buitenlandse Zaken ONDERNEMEN

Ondernemers in het buitenland een helpende hand bieden

Nederland is groot geworden dankzij handel met het buitenland. Onze welvaart hebben we voor een belangrijk deel te danken aan de kansen die onze ondernemers grijpen over de grens. Dertig procent van ons bnp is afkomstig van de export. Dit is een direct resultaat van de energie en vindingrijkheid van onze ondernemers. 

Ja, de wereldeconomie staat er goed voor. Maar zakendoen gedijt bij afspraken - en juist het naoorlogse systeem van internationale afspraken staat onder druk. Handelsconflicten worden op de spits gedreven. Protectionisme is terug op het wereldtoneel. En tegen verschillende landen lopen internationale sancties. We leven in een dynamische, maar niet altijd eenvoudige tijd. Dat geldt zeker voor de Nederlanders die hun brood verdienen met internationaal zakendoen. 


Onze Nederlandse topsectoren zijn met hun kennis en kunde bij uitstek in staat om bij te dragen aan meer welvaart, veiligheid, een gezondere leefomgeving en een beter klimaat. Daarom is het zo belangrijk dat zij weten dat ze kunnen rekenen op de ondersteuning van onze ambassades, consulaten en handelskantoren (NBSO’s). Inderdaad, in sommige landen staan daar vanwege de veiligheid hoge hekken omheen. De nieuwe serie van Floortje Dessing - Floortje en de ambassadeurs - laat zien waarom dat nodig is. Maar laat u daardoor niet afschrikken: voor Nederlandse ondernemers staat de deur altijd open. 


Onze mensen in het buitenland helpen u om betrouwbare agenten, afnemers of partners te vinden. Ze kennen het spel en de spelers, weten hoe de lokale markt in elkaar zit en kunnen u alles vertellen over de finesses van de lokale zakelijke cultuur. Maak daar gebruik van. De ambassadeursconferentie eind januari is de perfecte ingang om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Buitenlandse Zaken organiseert dan ruim duizend speeddates tussen ondernemers en ambassadeurs. Een laagdrempelige stap voor wie een internationaal netwerk wil opbouwen.


Weten ondernemers onze vertegenwoordigingen in het buitenland te vinden? Eerlijk gezegd: niet altijd. Dat is iets wat we ons als overheid mogen aantrekken. Tegen ondernemers in het buitenland - groot én klein - zou ik willen zeggen: het werk op de ambassades draait niet alleen om high politics. Juist niet. Voor de ondernemer staan wij altijd klaar.


Hanneke Schuiling 

Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen

ministerie van Buitenlandse Zaken

Delen

Journalist

Related articles