European Media Partner

Ondernemer: Blijf ondernemen, maar hou scherp toezicht op de financiën

Aan het einde van dit kwartaal worden de steunpakketten vanuit de overheid hoogstwaarschijnlijk stopgezet. Ondernemers moeten weer op eigen benen staan, terwijl zij daar misschien nog niet helemaal klaar voor zijn. Hoe kunnen zij zorgen dat ze financieel toch overeind blijven?

Om na de coronacrisis weer op eigen kracht verder te ondernemen is een hoop flexibiliteit nodig, stelt Peter Koning, interim CEO van CapitalBox. “Sommige sectoren hebben momenteel nog wel te maken met allerlei maatregelen en zelfs als die worden weggenomen is het zeker niet het geval dat alles gelijk weer op het niveau van voor de crisis is. In vele gevallen is de omzet nog niet terug op niveau, terwijl hun kosten wel alvast stijgen. Dat vraagt dus echt om creatief ondernemerschap. Het afgelopen jaar zag je dat ook echt bij succesvolle ondernemers, die hebben deze tijd ook echt gebruikt om iets nieuws te gaan doen en te blijven innoveren. Ondernemers die dat ook in de komende tijd blijven doen zullen verder kunnen groeien.”


Echter, voor veel ondernemers zal de komende tijd lastig worden. Ondanks dat velen van hen staan te popelen om weer volop aan de slag te gaan zijn er wel grote verschillen tussen de sectoren en is de liquiditeit van vele bedrijven flink onder druk komen te staan. “Bedrijven die hebben vernieuwd, hebben het de afgelopen tijd iets makkelijker gehad, maar het gevaar is dat je teruggaat naar hoe we het voor corona deden”, vertelt Koning. “Tussen de financiële steunpakketten zat ook veel uitstel van betalingen, wat betekent dat er nu ook veel geld terugbetaald moet worden en dat kan de liquiditeit enorm onder druk zetten. De buffers zijn nu weg en dan kan een kleine tegenslag grote gevolgen hebben.”

Daarom is het nu nog belangrijker dan ooit om je financiële situatie goed op papier te hebben staan. “Vroeger kon je nog wel afgaan op ervaring en wat vroeger werkte, maar de wereld is echt veranderd”, stelt Koning. “Je moet dus nog frequenter en actueler inzicht hebben in je financiële situatie en hiervoor verschillende scenario’s opstellen. Hierbij moet ook goed onderscheid gemaakt worden tussen liquiditeit en winst. Als de liquiditeit iets onder druk komt te staan, maar je maakt nog steeds winst dan is er niet per se een probleem, maar je moet wel weten wat je gaat doen als je wel verlies gaat draaien.”


Wanneer dat het geval is, moet je ook snel financiering in kunnen schakelen. “En dat kan nog best een opgave zijn, want zodra er risico’s zijn willen traditionele banken hun vingers er niet aan branden”, vertelt Koning. “Gelukkig zijn er ook voldoende alternatieve financiers die wel geld willen uitlenen, zij het tegen iets hogere rentepercentages dan dat je bij de bank krijgt. Dat kan ervoor zorgen dat je alsnog een marketingcampagne kunt doen of je voorraden kunt vergroten zodat je je omzet en winst weer kunt vergroten. Doe je dat niet, dan zit je dubbel klem. Je hebt je bestaande kosten en je hebt niet de mogelijkheid om de cruciale groei te realiseren.”


Echter, bij het aanvragen van de juiste financiering moet de ondernemer wel met een aantal zaken rekening houden, stelt Koning. “De eerste valkuil is rigide financiering, waarbij je echt vastzit aan een groot bedrag. Je moet dus op zoek gaan naar flexibele financiering die je - als dat nodig is - ook eerder kunt afbetalen zonder extra kosten, en die je ook snel kunt opnemen. Zorg ook dat externe financiering vooral ingezet wordt voor groei of tijdelijke en eenmalige kosten. Ga niet alleen maar je salariskosten financieren, want dan blijf je in dezelfde cirkel ronddraaien. En: Bereid je goed voor op de aanvraag door nauwkeurig je situatie op papier te hebben. Schakel indien nodig een financieel adviseur in of vraag je accountant om support. Met een goede voorbereiding verloopt het aanvraagproces soepel, krijg je vaak betere voorwaarden en kom je uit bij de financiering die bij je past.”


En als het dan allemaal echt niet lukt, dan is het belangrijk dat je op tijd de juiste keuzes maakt. Koning: “Je moet het je ook realiseren als onderdelen van je bedrijf niet meer werken. Dat is heel lastig, maar structureel verlies financieren is zeer slecht voor je financiële situatie.”


Maar de allerbelangrijkste tip voor de ondernemer? Blijf ondernemen. “Blijf dingen proberen en luister naar je klanten. Alles wat je probeert is óf succesvol, óf een leerproces. Dus blijf ondernemen en volg je financiële situatie op de voet.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles