European Media Partner

Ondernemen? Niet zonder goede voorbereiding

Door de verregaande digitalisering is het niet langer nodig om een fysiek gesprek aan te gaan met de KvK, de bank of de Belastingdienst wanneer je een bedrijf wilt beginnen. “Het gevaar is dat mensen helemaal niet meer in discussie gaan over hun plannen, waardoor de voorbereiding vaak achterblijft en de slagingskans afneemt.”

Cursussen kunnen hierin een uitkomst bieden, aldus René Fornier, adviseur bij STOA. “Mensen die als starter een cursus volgen voordat zij aan hun bedrijf beginnen, leren om eerst na te denken over hun plan. Ze krijgen commentaar van mede-cursisten en de docent, waardoor ze hun plan kunnen aanscherpen en goed voorbereid aan hun onderneming kunnen beginnen. Of juist kunnen beslissen dat ze geen bedrijf moeten starten. Je wereld verandert namelijk drastisch als je begint met ondernemen.”René Fornier, Adviseur bij STOA


Volgens Fornier hebben de meeste mensen hun voorbereiding niet goed op orde. “En daar gaat het vaak mis. Heel veel mensen kennen de spelregels niet. En hoe kan je een wedstrijd nou winnen als je de spelregels niet kent? Veel mensen zijn bijvoorbeeld niet op de hoogte van de financiële kant van het ondernemen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je er in eerste instantie qua inkomen op achteruitgaat. Daar moet jij, en het thuisfront, op voorbereid zijn. Mensen die zich hier wel op hebben voorbereid zijn een stuk weerbaarder wanneer ze de ondernemerswereld ingaan.”


Omdat men niet meer verplicht wordt zich voor te bereiden op het starten van hun onderneming loopt de kwaliteit hiervan vaak sterk achteruit. “Ik zie veel ondernemers die vanuit passie een idee hebben voor een onderneming, maar vergeten klantgericht te kijken naar het plan. Starters zouden hier meer tijd aan moeten besteden vóór de daadwerkelijke start. Ze kunnen daarmee teleurstellingen voorkomen. De kosten van een ongewenste staking van een bedrijf zijn niet alleen voor rekening van de ondernemer, maar tevens voor de maatschappij. Een goede voorbereiding is dus cruciaal.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles