European Media Partner

Omnichannel: simpel concept, moeilijk uitvoerbaar

In het huidige e-commercelandschap verloopt de customer journey niet via één, maar via meerdere kanalen. De fysieke winkel als verkooplek heeft er tal van online alternatieven bijgekregen. Om de doelgroep te bereiken, is het meer dan ooit noodzakelijk om de juiste omnichannel-strategie te volgen.


Omnichannel komt er in de basis op neer dat je de klant benadert daar waar je hem kunt vinden, stelt Carlien Laarman, freelancer in online marketing & communicatie. Dat kan offline in de winkel zijn, maar dat kan ook online, op het moment dat hij achter zijn pc zit, of al surfend op zijn smartphone. Het klinkt allemaal simpel, maar de praktijk blijkt toch behoorlijk weerbarstig. “Als je kijkt naar franchiseorganisaties, dan was het de afgelopen jaren lastig te meten of de online verkoop viel te danken aan de centrale inspanningen of aan de decentrale activiteiten van de ondernemer. Dat wordt nu steeds makkelijker meetbaar.”


Daar waar de klant is, heeft wat Carlien Laarman ook te maken met het bereiken van de mindset van de klant. En dat heeft tegenwoordig steeds meer van doen met vraagstukken als duurzaamheid. “Klanten zijn (gelukkig) steeds kritischer. En dus wordt het voor ondernemers steeds belangrijker om duurzamer te zijn”, stelt ze, waarbij ze tevens aantekent dat er steeds meer concepten opkomen die aansluiten bij die ontwikkeling. Zelf heeft Carlien Laarman mede geïnvesteerd in enkele winkels van WAAR en Happy Tosti, een formule die tosti’s maakt en serveert door medewerkers met een arbeidsbeperking.


Delen

Journalist

Related articles