European Media Partner

Omarming van de biologische(-dynamische) markt voor een gezondere wereld

Het keurmerk voor biologische producten is het enige keurmerk in Europa dat onder Europese wetgeving valt en schrijft voor of een product biologisch is of niet. Voor steeds meer mensen een voorwaarde bij het kopen van producten of levensmiddelen. Maar er is nog maar weinig aandacht hiervoor, niet alleen voor de consument, maar ook voor de biologisch (dynamische) boer.

“Wanneer je een biologisch product koopt weet je zeker dat niet alleen het product, maar ook de hele keten rondom dat product biologisch is”, vertelt Steven IJzerman, kwaliteitsmanager bij UDEA. “Zo zijn bij de supermarkt Ekoplaza niet alleen leveranciers biologisch, maar ook weer de leveranciers van de leveranciers. Door het kopen van biologische producten denk je niet alleen aan jezelf en je gezondheid en vitaliteit, maar ook aan de gehele keten.”


In de jaren tachtig zag landbouw er anders uit dan nu, gaat IJzerman verder. “Er was nog niet veel wetgeving, waardoor er veel pesticiden werden gebruikt en dierenwelzijn laag was. Hierdoor ontstond er een groep, waaronder boeren, in de keten, die dit graag anders zagen. Zij gaven de voorkeur aan een samenhang met de natuur, dierenwelzijn en vitaliteit van een product. Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar mede dankzij deze groep zie je dat er door de jaren heen gelukkig al veel veranderd is.” 


Biologische producten moeten voldoen aan een het EU-Biokeurmerk willen zij kunnen verkocht worden als biologisch, aldus IJzerman. “En er is zelfs een keurmerk dat nog een stapje verder gaat. Een biologisch dynamisch keurmerk heeft nog een aantal aanvullende maatregelen. Met een nog grotere focus op natuur inclusieve landbouw en kringloop. En dat stimuleren biologische supermarkten maar al te graag, want zij streven naar biologisch of biologisch dynamische producten in alle schappen. Bovendien toetst een keurmerk onafhankelijk de producten dat zo meer waarde krijgt. Steeds meer supermarkten en hopelijk ook steeds meer consumenten en boeren zien daar de toegevoegde waarde van in.”


Inmiddels is het systeem van biologische producten volwassen geworden en door velen al omarmd, besluit IJzerman. “Al jaren wordt groen, gezond en duurzaam de norm. Zeker door de afgelopen maanden is het belang van gezondheid en duurzaamheid veel groter geworden. Ook vanuit de politiek en andere kanten wordt de steun steeds groter, ook omdat de keten van de biologische sector steeds beter goede antwoorden kan geven op de problemen waar we nu mee te maken, zoals het stikstofprobleem en onze gezondheid. Deze bijzondere tijd, waarin er meer aandacht dan ooit is voor onze weerstand, de manier waarop we dieren houden, maar ook voor de staat van onze planeet is hopelijk voor veel mensen ook een periode om eens goed na te denken over de producten en het voedsel dat men koopt. Door het kopen van biologische producten heb je invloed op de manier waarop de wereld eruit ziet. Zorg je voor je eigen gezondheid, maar ook voor de aarde en draag bij aan landbouw dat oog heeft voor de natuur en dierenwelzijn.”

Delen

Journalist

Related articles