European Media Partner

NightWatch detecteert gevaarlijke epilepsie-aanvallen

Epilepsie is een ziekte zonder voorspellende waarde. Dat is gevaarlijk. Soms heel gevaarlijk. Bij een nachtaanval kan epilepsie tot een dodelijke afloop leiden. Ouders van jonge patiënten slapen hierdoor vaak in dezelfde kamer of zelfs in hetzelfde bed als het kind. Door de introductie van de NightWatch is veel ellende te voorkomen.

Even de cijfers. In Nederland leven ongeveer 20.000 mensen die te lijden hebben onder epileptische aanvallen. Tweederde daarvan kan goed ondersteund worden door medicatie, maar bij een derde gaat dat dus niet. Er zijn twee gespecialiseerde ziekenhuizen die zich hebben gespecialiseerd in deze materie, SEIN en Kempenheaghe met verschillende locaties in Nederland. Circa tien jaar geleden namen ze samen met het UMC Utrecht en verschillende andere partijen het initiatief tot ontwikkeling van een oplossing om de hartslag in combinatie met lichaamsbeweging te meten. Want detecteer je dat zorgvuldig, dan is ook een epileptische aanval te signaleren.


Jeroen van den Hout is directeur van Livassured, de leverancier van de oplossing. NightWatch heet de soort van smartwacht die de patiënt rond zijn bovenarm dient te dragen. “Het initiatief werd genomen door de twee ziekenhuizen. Later is daar een start up uit voortgekomen, waarvan ik nu directeur ben, maar zeker in de begindagen werd het traject fors ondersteund door externe partijen. Dan moet je denken aan specialisten wat betreft digitale communicatietechnologie en artificial intelligence, maar wie ons zeker een stap voorwaarts heeft gebracht, is het betrokken designbureau”, stelt Van den Hout.


Want in feite had de start up geen concreet product in handen, terwijl het designbureau daar toch handen en voeten heeft gegeven om te komen tot een doeltreffende oplossing. “Lees de Facebook-reacties er maar op na. Gebruikers, maar zeker ook hun ouder en begeleiders, zijn wildenthousiast.”

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles