European Media Partner

Nieuwe kansen door handelsverdrag met Mercosur

Eindelijk, na twintig jaar onderhandelen, ligt er het handelsverdrag tussen het Zuid-Amerikaanse economisch samenwerkingsverband Mercosur en de EU. Dat biedt nieuwe kansen op het gebied van agro en food, waterbeheer en gezondheidszorg.

In het kort; Mercosur, het samenwerkingsverband tussen de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, en de EU zijn het eens geworden over een handelsverdrag. Dat akkoord neemt verschillende invoerrechten en lastige procedures bij de invoer weg. Producten die vanuit de vier landen naar de EU geëxporteerd worden moeten aan de strenge Europese normen voldoen.


Het is het grootste handelsverdrag dat de EU ooit heeft gesloten. Tenminste als het akkoord door alle 28 (straks 27) Europese parlementen is geloodst en het Europese parlement ook zijn fiat heeft geven. Europese bedrijven zullen dankzij het verdrag naar verwachting jaarlijks 4 miljard euro aan heffingen besparen.


Met name Brazilië en Argentinië zijn belangrijke partners voor Nederlandse bedrijven. Over en weer werd voor ruim 6 miljard euro verhandeld met Brazilië en een derde daarvan met Argentinië. Paraguay en Uruguay blijven daar met samen 800 miljoen euro ver bij achter.


Brazilië en Argentinië zijn grootmachten in de agro- en foodsector. Brazilië is ’s werelds grootste producent van koffie, suikerriet en sinaasappels en heeft de grootste veestapel ter wereld. Nederlandse ondernemers kunnen daarvan profiteren met hun kennis op het gebied van zaden, vooruitstrevende en duurzame productietechnologieën, en agro-logistiek, opslag en verwerking. Die mogelijkheden zijn er ook in Argentinië, 60 procent van hun export komt uit landbouw en veehouderij.


In Argentinië is ook veel vraag naar kennis en expertise op het gebied van waterbeheer, afvalwater en waterkwaliteit. Het land heeft veel last van de klimaatverandering. Terugkerende overstromingen hebben enorme economische gevolgen, maar een oplossing is er nog niet.


In buurland Brazilië is gezondheidszorg een groeiende sector. Elke Braziliaan heeft recht op gratis gezondheidszorg – al bestaat daarnaast ook een grote particuliere markt. Met een sterk vergrijzende bevolking en een groeiende middenklasse die zich private zorg kan veroorloven jaagt dat de vraag aan. Om de productiviteit op peil te krijgen is er steeds meer ruimte voor buitenlandse investeringen.

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles