European Media Partner

Nieuw energieverdeelstation op Vrijthof: heeft u het al gezien?

Het Vrijthof: een karakteristiek plein in hartje Maastricht. Het plein staat bekend om de vele monumenten, de culturele voorzieningen en vele terrassen. Met circa 60 evenementdagen per jaar staat het Vrijthof ook bekend als uitstekende evenementlocatie. Het Vrijthof, en de jaarlijks terugkerende evenementen zoals bijvoorbeeld de concerten van André Rieu, wordt continu voorzien van stroom. Maar waar ziet u dan het energieverdeelstation? Het antwoord hierop is kort: niet. De stroomvoorziening voor evenementen op het Vrijthof in Maastricht is namelijk gerealiseerd met het eerste ondergrondse trafo-station in Nederland. Onder de traditionele kinderkopjes van het Vrijthof bevindt zich het energieverdeelstation van de toekomst.

Duurzame oplossing voor energievoorziening Vrijthof

Gemeente Maastricht stond een aantal jaar geleden voor een flinke uitdaging. Netbeheerder Enexis verzorgde tot dat moment de stroomvoorziening van het Vrijthof. Nieuwe wetgeving maakte dit de netbeheerder onmogelijk. Deze verbood Enexis om commerciele activiteiten zoals evenementen van stroom te voorzien. Gemeente Maastricht zou de energievoorziening overnemen en schakelde het advies in van Huygen Installatie Adviseurs, om zo tot een duurzame oplossing te komen voor de energievoorziening van het Vrijthof. 


Betrouwbare energievoorziening voor grootse evenementen

Vooral de energievoorziening van de evenementen bleek een uitdaging. Volgens de huidige eisen van de netbeheerders in Nederland mogen transformatoren alleen bovengronds opgesteld worden. Moest de gemeente dan een bovengrondse transformatorkast plaatsen, midden op het Vrijthof? Of moest er een historisch pand worden aangekocht voor het opstellen van transformatoren? Alle mogelijkheden werden bekeken. Gelukkig voor liefhebbers van het iconische plein kwam Huygen uit bij de innovatieve “Iceberg” oplossing van Schneider Electric: een overrijdbaar ondergronds verdeelstation dat het Vrijthof 365 dagen per jaar van energie kan voorzien zonder inbreuk te doen op de karakteristieke omgeving.


Minimale impact op de karakteristieke omgeving

Het toepassen van de “Iceberg” oplossing maakte het mogelijk om met een minimale ruimtelijke, visuele en akoestische impact een bijna onzichtbaar trafostation neer te zetten en deze volledig te integreren in de stadsomgeving. De “Iceberg” biedt hiermee een uiterst veilige oplossing die voldoet aan de relevante regelgeving voor stadsnetten en energiesystemen. De waterdichte behuizing bestaat uit gewapend beton en voldoet aan verkeersklasse 45. Dat wil zeggen dat het station volledig overrijdbaar is door bussen en vrachtwagens. Het station bevat naast 2 transformatoren alle techniek voor het schakelen en beveiligen van de aansluitingen op het Vrijthof.


Slim omgaan met stijgende vraag naar elektriciteit

Hoewel het u waarschijnlijk niet eens is opgevallen is dit innovatieve energieverdeelstation al ruim een jaar in gebruik en heeft het de bekende concerten en vele andere evenementen van energie voorzien. Daarnaast biedt het inzetten van de “Iceberg” Gemeente Maastricht een duurzame oplossing om op termijn ook de omliggende horeca te elektrificeren. Met deze unieke oplossing is de gemeente Maastricht de eerste die op deze slimme manier inspeelt op de huidige energietransitie en de stijgende vraag naar elektriciteit, zonder in te leveren op ruimte, rust of karakter.


Delen

Journalist

Related articles