European Media Partner

“Niet Duurzaam hout bestaat niet"

Rik Ruigrok, eigenaar van circulair houtverwerkingsbedrijf Herso, maakt houten tafels en vloeren door middel van urban mining. 

Wat is jouw definitie van duurzaam hout? 
“Hout is altijd duurzaam. Een boom gebruikt namelijk CO2 om hout te maken, maakt zuurstof en gaat bodemerosie tegen. Het probleem is dat we teveel kappen en hout gebruiken zonder erbij na te denken. Vijfhonderd kuub houtsnippers in drie uur verbranden om energie op te wekken is hartstikke zonde. Evenals dat lokaal gekapt hout volgens ambtelijke aanbestedingsregels niet gebruikt mag worden om mee te bouwen, omdat het zogenaamd geen FSC-keurmerk heeft  en daarom vernietigd moet worden.”  


Waarom is het belangrijk om op een circulaire manier met materialen om te gaan?
“Om het klimaatprobleem op te lossen en voor de toekomst van onze kinderen. Circulair ondernemen houdt in dat je op een respectvolle manier omgaat met materialen, zoveel mogelijk hergebruikt, gebruik maakt van natuurlijke producten zoals niet-giftige lijm en dat je samenwerkt en kennis deelt, bijvoorbeeld door te werken met studenten van verschillende opleidingen en niveaus.” 


Je ‘oogst’ in stedelijk gebied, hoe werkt dat? 
“We halen hout uit onder meer kantoren denk aan lambrisering, deuren, kozijnen en bureaus en ook van de vuilstortplaats. We ontspijkeren het en maken er dan nieuwe tafels of vloeren van. Zo hebben we een keer van alleen de handrails uit een ziekenhuis in Veghel vierhonderd deuren en bijna veertig tafels gemaakt. Er is wat dat betreft  zoveel hout in Nederland dat op die manier nog prima hergebruikt kan worden.”

Delen

Journalist

Claudia Pietryga

Related articles