European Media Partner

‘Niet alleen van het eten van chocolade wordt je blij, maar ook van het geven van chocolade’

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent ook dat we ons (moeten) gaan afvragen wie we wat gaan geven. Het is immers de tijd om iemand eens even flink in het zonnetje te zetten. En vergeet daarbij niet chocolade. Zoals velen weten is chocolade een heerlijke verwennerij en worden we daar ook nog eens (wetenschappelijk bewezen) heel erg blij van. Verwen je kennis of geliefde dus eens flink met chocolade!

Verschillende studies hebben aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen door hun samenstelling kunnen zorgen voor een geluksgevoel en een positieve invloed hebben op ons welzijn. Het brein bestaat voor een groot deel uit neurotransmitters die worden gecreëerd door de voedingsstoffen die wij nuttigen. Die neurotransmitters worden onder andere gemaakt in de hersenen. Bepaalde voeding kan invloed hebben op de beschikbaarheid van deze neurotransmitters en daarmee van invloed zijn op hoe jij je voelt. 


Chocolade bestaat voor een heel groot deel uit cacao. Cacao bevat phenylethylamine wat zorgt voor een prettig gevoel. Bovendien stimuleert het ook nog eens endorfine in onze hersenen. Dit stofje ken je misschien ook wel als de bekende ‘runner’s high’ en zorgt naast een pijnstillende werking ook voor een gelukzalig gevoel en vermindert stress en angstgevoelens. En waar komt dat nu precies door? Het eten van chocolade roept bij veel mensen een (mooie) herinnering op. Denk bijvoorbeeld aan de chocolaatjes die je altijd bij opa en oma kreeg. Of de chocolade paashaas (Gold Bunny), die je vroeger met Pasen kreeg. Door de positieve associaties die men heeft bij chocolade kan dit dus gemakkelijk een gelukzalig gevoel oproepen bij mensen. 


Niet alleen de smaak, maar ook geur, kleuren en verpakking van de chocolade hebben invloed op voorkeuren. Zeker rond de kerstdagen wordt het (over het algemeen) kouder en willen we het liefst op de bank kruipen met warme chocolademelk en een lekker stukje chocolade. Kerst is dé tijd om met vrienden en familie door te brengen en hen te verwennen met cadeaus en daar hoort luxe chocolade zeker bij. En waar je bij het kopen van chocolade voor jezelf vaak eerst naar het merk kijkt en altijd je favoriete smaak koopt is dat anders wanneer je chocolade voor iemand anders koopt. Dan spelen kleuren en verpakking een grote rol. Allereerst is het prettig wanneer de chocolade mooi is verpakt, in mooie (kerst)kleuren zoals rood en goud. Daarnaast moeten de smaken ook toegankelijk zijn zodat je bijvoorbeeld niet een smaak geeft die de ontvanger helemaal niet lekker vindt. Dat zou zonde zijn. Nog altijd is melkchocolade de meest geliefde chocoladesmaak en door deze smaak cadeau te geven zit je (waarschijnlijk) altijd wel goed. Maar mocht je het niet zeker weten of de ontvanger daarvan houdt dan kun je dit gemakkelijk voorkomen door een mooie geschenkverpakking te geven met verschillende soorten chocolade erin (assorti). Chocolade is een cadeau waar iemand anders en jijzelf écht gelukkig van worden. Een mooie gedachte wanneer je (kerst)cadeaus koopt voor de feestdagen!

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles