European Media Partner

Niet alle obesitas patiënten met een coronabesmetting worden ernstig ziek

Een gezonde levensstijl zorgt voor een goed immuunsysteem. Daar zijn vele deskundigen het over eens en zij hebben dit ook aangekaart bij de overheid. Zeker met het oog op het coronavirus en met de winter in aantocht is het zorgen voor een goede gezondheid van groot belang. Aan het begin van de corona uitbraak was een groot aantal van de IC-patiënten ook obesitas patiënt. Maar dat betekent niet dat elke obesitas patiënt eerder het coronavirus krijgt en daar meer last van heeft dan een niet obesitas patiënt. 

“In de media hoor je eigenlijk alleen de horrorverhalen en kwam al gauw het beeld dat mensen met obesitas het coronavirus niet zouden overleven”, vertelt Inez van de Logt. “En dat beeld mag best wel in balans worden gebracht. Ikzelf heb namelijk ook corona gehad met een BMI van 46. Ik ben even grieperig geweest en herstelde snel. Maar het was meer de angst waar ik last van had. Gelukkig ben ik goed bijgestaan door mijn partner, vrienden, familie, huisarts en de Nederlandse Obesitas Kliniek.”


In januari van dit jaar had ik een griep onder de leden met een longontsteking, gaat Van de Logt verder. “En daar had ik nog lang last van. Ik hoestte nog lang door en was niet fit. Ergens is dit overgelopen in corona. Ik werk zelf in de zorg, met mensen in de psychiatrie, waarbij we ook dagelijks onze temperatuur moesten meten. Op een gegeven moment had ik verhoging en heb ik een test gedaan, die bleek positief te zijn.”


Vervolgens moet je heel veel mensen inlichten, aldus Van de Logt. “En moesten er heel veel mensen door mij in quarantaine blijven. Daarover voelde ik mij heel rot. Ook dacht ik veel aan mijn patiënten en vooral aan collega’s. Ik kon alleen maar denken: hopelijk heb ik niemand besmet en gaat er niemand door mij dood. Zij zitten ten slotte ook in de kwetsbare doelgroep. En ik was heel angstig over het feit dat je in een paar uur tijd heel erg ziek kan worden. In het begin van de coronacrisis was ook dat volop in het nieuws. Ik zat bij wijze van spreken te wachten op dat omslagpunt.” Gelukkig kwam die niet.


Van de Logt: “Naast mijn obesitas heb ik ook nog eens astma en was ik herstellende van een longontsteking. Gelukkig herstelde ik goed van de coronabesmetting. Ook al had ik op dat moment een BMI van 46 en was ik veel te zwaar, ik bewoog nog wel voldoende. Waarschijnlijk heeft dat geholpen bij mijn herstel. Daarnaast zou ik op 17 maart worden geopereerd voor een maagverkleining. Deze operatie vond pas in juni plaats en sindsdien voel ik mij fitter dan ooit. Ik ben goed hersteld van corona en fitter door onder andere de maagverkleining.”


Een coronabesmetting voor iemand met obesitas hoeft dus niet het einde te betekenen, absoluut niet zelfs, besluit Van de Logt. “Het is wel zo dat hoe slechter je  conditie is, hoe moeilijker het zal zijn om te herstellen van corona. Een goede, gezonde levensstijl met voldoende beweging is voor iedereen, obesitas of niet-obesitas, van belang om deze coronapandemie goed door te komen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles