European Media Partner

‘Nergens zoveel vrijheid als op het water’

Het afgelopen jaar was (en is) iedereen beknot in zijn of haar vrijheid. De botenmarkt explodeerde als gevolg. Logisch, want nergens anders ervaar je zoveel vrijheid als op het water.

“Dat was dan ook één van de redenen waar mijn passie voor boten vandaan komt, vertelt Epco Ongering, hoofdredacteur Botentekoop.  “Allereerst omdat mijn vader een watersporter was, maar toen ik voor het eerst een zeilbootje werd ingeduwd ging er een wereld voor mij open. Niet mijn ouders bepaalden waar ik heen ging, maar ikzelf en de wind. En dat vond en vind ik fantastisch.”


Daarnaast is het varen op een boot ook nog eens een hartstikke sociale aangelegenheid, wat ontzettend leuk is, gaat Ongering verder. “Op een boot praat je gemakkelijk met het gezelschap waarmee je vaart. Je kunt niet direct van de boot afstappen, dus je wordt ook een beetje gedwongen om het gesprek aan te gaan. En de gesprekken die je kunt voeren zijn eindeloos. Je kunt het hebben over de natuur, milieu, het sociale gedrag van anderen en over de mooie huizen waar je langs vaart. Een boot is dus een mooi vertrekpunt voor een goed gesprek. Er wordt ook wel eens gezegd: ‘een dag op het water is de beste psychiater’. Nu is dat wel een beetje overdreven, maar in een boot word je gedwongen samen te werken en je bent op elkaar aangewezen, je ontkomt niet aan elkaar en dus ook niet aan een gesprek.”


Maar ook sociaal gedrag naar de andere watersporters is een ongeschreven regel. Ongering: “Op het water helpt iedereen elkaar. Ik merk dat beginnende watersporters dat niet altijd goed snappen. Het groeten van passerende watersporters is niet alleen een teken van beleefdheid, maar ook een teken dat je diegene gezien hebt en er rekening mee houdt. Op het water is het in de meeste gevallen niet zo druk als op de weg. Je kunt dus best dan even achterover zitten, maar als een andere boot je passeert laat je met het groeten merken dat je diegene hebt opgemerkt.”


Voor wie nu een bootje wil kopen is het raadzaam er eerst een te gaan huren. “De botenmarkt is exponentieel gegroeid en dat zorgt ervoor dat het nu heel moeilijk is om een boot te kopen door leverproblemen en wachtlijsten. Door een boot eerst te huren krijg je feeling en weet je welke boot goed bij je zou kunnen passen. En begin met een klein bootje, die heb je sneller onder controle, is een stuk betaalbaarder en het is een stuk minder erg om er fouten mee te maken. Het is niet erg als een startende watersporter per ongeluk  een keer de kade raakt bij het afmeren. In tegendeel, je leert ervan en andere watersporters helpen je graag. Maar luister naar en leer van ervaren watersporters en heel belangrijk: kijk in de boot niet alleen vooruit, maar ook achteruit. Wanneer je te hard vaart kun je veel schade aanrichten aan de kade, natuur of andere boten door de hoge golven die je maakt. Een kleine moeite om af en toe ook even over je schouder te kijken. Met deze tips kun je als startende watersporter met een zelfverzekerd gevoel in de boot stappen om zo extra te kunnen genieten van de vrijheid op het water.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles