European Media Partner

Nederlandse chefs strelen de tong met minder zoute gerechten

Er zijn veel mooie alternatieven voor zout te bedenken, maar toch eten Nederlanders veel meer zout dan goed voor ze is. Tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse verrassen chefs in heel Nederland hun gasten met een culinaire smaaksensatie en tonen proefondervindelijk aan hoe smaakvol en puur eten met minder zout is. Het doel is om mensen te enthousiasmeren om ook zelf met alternatieve smaakmakers te koken.

De cijfers liegen er niet om; 85 procent van de Nederlandse bevolking krijgt elke dag teveel zout binnen. Niet alleen in eigen keuken, ook buiten de deur. Er ligt hier dan ook een schone taak bij restaurants. Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de branchevereniging voor de horeca, omarmt en ondersteunt het initiatief om te koken met minder zout dan ook: “In het Nationaal Preventieakkoord zijn er afspraken gemaakt met staatssecretaris Blokhuis. Een daarvan is verantwoord omgaan met voedsel”, vertelt algemeen directeur Dirk Beljaarts. “Als uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de Nederlanders teveel zout eet, moet je als horeca ook de verantwoordelijkheid nemen om je leden te enthousiasmeren en te motiveren om hierbij stil te staan. Onze branchevereniging organiseert door het jaar heen verschillende activiteiten om het gebruik van alternatieven voor zout te stimuleren. De driedaagse is symbolisch, een uitgesproken manier om in de spotlight te laten zien dat we bewust bezig zijn met het terugdringen van zout in de keuken.” 


Voor fijnproevers en liefhebbers van pure smaken is dit evenement een uitgelezen moment om de smaaksensatie van minder zout buiten de deur te beleven. Door heel Nederland doen restaurants mee aan dit initiatief. Ambassadeurs chefs Menno Post (Olivijn), Wilco Berends (De Nederlanden), Ferry van Houten (Het Bosch @ the Waterfront), Marko Karelse (Villa la Ruche) en Tim Golsteijn van Bougainville ontbreken natuurlijk niet in de lijst van meer dan 150 deelnemende restaurants. Beljaarts: “Uit een onderzoek dat we vorig jaar initieerden, bleek dat 65% van de 650 respondenten die aan het onderzoek hebben deelgenomen al een of meerdere maatregelen heeft getroffen om bewust of bewuster om te gaan met zout.  43 procent geeft aan zout te vervangen door bijvoorbeeld andere kruiden of specerijen. 20% van de respondenten heeft geen zoutvaatje meer op tafel staan. Dit zijn voor verrassende aantallen. Er zijn dus al aardig wat horecaondernemers die aandacht besteden aan minder zout op het bord.


Het evenement is niet alleen bedoeld voor chefs aan de top, maar ook voor chefs in de dop. Om aandacht voor minder zout in de keuken nog meer kracht bij te zetten, worden ook de krachten gebundeld met koks in opleiding. Zo doet het Koning Willem I College ook mee. Het college in Den Bosch leidt niet alleen deze zogenaamde chefs van de toekomst op, ook de bediening en bedrijfsmanagers worden tijdens de opleiding meegenomen in een zoutbewuste keuken. “Gezondheid is een belangrijk thema in onze opleiding ”, vertelt adjunct-directeur Twan Munsters. “We maken onze studenten bewust van consumptie en laten ze doordachte keuzes maken in de bereiding van biologische producten. De zoutreductie in de keuken is een beweging die zich al wat langer voordoet. Het kan geen kwaad om daar een constante focus op te leggen. Onze docenten bieden de studenten goede alternatieven voor zout en laten op deze manier zien dat het anders kan. Door leerlingen het zelf te laten ervaren, wordt het voor hen een vanzelfsprekendheid.” 

Delen

Journalist

Ronneke van der Genugten

Related articles