European Media Partner

Nederlandse 3D digitale codering maakt het mogelijk om kunststof voedselverpakkingen hoogwaardig te recyclen

Het in Eindhoven en Twello gevestigde bedrijf FiliGrade heeft met een digitale code, genaamd CurvCode, een innoverende en gepatenteerde oplossing ontwikkeld die het mogelijk maakt om de keten van voedsel-kunststofverpakkingen werkelijk circulair te maken.

In februari 2019 is het Plastic Pact Nederland, op initiatief van Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat), door meer dan 100 marktpartijen ondertekend. De doelstelling is om ervoor te zorgen dat verpakkingen die we vanaf 2025 op de markt brengen uit minimaal 35% gerecycled plastic bestaan en dat alle eenmalig te gebruiken plastic producten en verpakkingen in elk geval 100% recyclebaar zijn.

De voedingsmiddelenindustrie is
zeker gemotiveerd bij te dragen aan de transitie naar een klimaat neutrale en circulaire economie door kunststofverpakkingen zo optimaal mogelijk te hergebruiken. Op dit moment is het echter nog niet mogelijk om voedselverpakkingen te recyclen vanwege strenge Europese regelgeving op het gebied van voedselveiligheid. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) eist namelijk dat de herkomst van een verpakking eenduidig vastgesteld moet kunnen worden om deze te mogen hergebruiken voor voedselverpakkingen. Alleen plastic statiegeldflessen voldoen nu hieraan. Dit betekent dat er jaarlijks alleen al in Nederland circa 100.000 ton aan verpakkingsmateriaal merendeels wordt verbrand.

Johan Kerver, CEO van FiliGrade, heeft met zijn bedrijf een oplossing ontwikkeld die de missing link in de keten is en die het mogelijk maakt om food-grade verpakkingen te herkennen en recyclen mogelijk maakt: de CurvCode. Dit is een nauwelijks zichtbare 3D digitale codering bestaande uit puntjes, die op meerdere plekken in een verpakking worden ingeperst. Daardoor wordt het product in een afvalstraat leesbaar, ook na vervuiling en na geplet te zijn. Verpakkingen kunnen vervolgens efficiënt, snel en volledig geautomatiseerd worden gesorteerd. Voor de verschillende soorten plastics (b.v. PP en PET) zijn er verschillende codes, waardoor het mogelijk is om nauwkeurig te scheiden op b.v. food-grade transparant PET. Vervolgens kunnen daar plastic korrels (granulaat) van worden gemaakt die als grondstof dienen voor nieuwe transparante voedselverpakkingen. Dankzij de introductie van de CurvCode wordt de 100.000 ton in één keer geschikt voor hoofwaardig hergebruik.

FiliGrade heeft een sorteermachine laten bouwen om alle partijen in de keten, In Nederland, maar ook in heel Europa, te demonstreren hoe het nasorteren in de praktijk werkt. De eerste verpakkingen van een aantal deelnemers aan het Plastic Pact zijn inmiddels voorzien van de digitale 3D codes. In 2021 zullen er diverse tests plaatsvinden om het proces te optimaliseren en aan te tonen dat het een robuuste oplossing is, met als uiteindelijk doel om EFSA-goedkeuring te krijgen.
Tegelijkertijd wordt er in de keten samengewerkt aan een businessmodel dat erop neerkomt dat brand-owners en retailers die de CurvCode gaan inbrengen in hun verpakkingen circa €200 gaan besparen op iedere ton plastic dat op de markt komt. Door de besparing wordt het voor deze partijen haalbaar om het duurdere recyclaat te kopen om te verwerken in nieuwe voedselverpakkingen. Samen met de technische innovatie van FiliGrade zal dit een enorme impuls en versnelling geven aan het circulair maken van de keten van voedselverpakkingen.Delen

Journalist

Related articles