European Media Partner

Nederlanders hebben unieke toegang tot het beste voedsel ter wereld

Niet alleen leeft men veel gezonder, ook de duurzaamheidseisen die worden gesteld aan boeren en tuinders nemen toe. Tegelijkertijd lopen de kosten op voor boeren en zijn de marges klein. Hoe kunnen zij dan toch blijven voldoen aan de eisen van de consument en politiek?

“Boeren en tuinders zijn onmisbaar”, vertelt Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland (Land- en Tuinbouworganisatie). “Zij zijn verantwoordelijk voor een gezonde voedselproductie, of het nu gaat om tomaten, varkensvlees of zuivel, dankzij de unieke omstandigheden in ons land hebben Nederlanders fantastische toegang tot lekker en gezond eten. Naast dat onze boeren en tuinders zorgen voor ons eigen voedsel, wordt zo’n zeventig tot tachtig procent van de productie binnen een straal van 800 tot 1000 kilometer rondom (Nederland) geëxporteerd. Tegelijk importeren we ongeveer driekwart van ons eten. Wanneer we alleen Nederlandse producten zouden eten én boeren en tuinders alleen voor Nederland zouden produceren dan komen we landbouwgrond tekort. Ongeveer een derde extra land hebben we dan nodig.”


Daarnaast verandert de samenleving. Van der Tak: “En daarmee ook onze levensstijl. Gezond, vers en duurzaam voedsel wordt steeds meer de norm. De noodzaak aan een gezonde levensstijl wordt steeds groter en de rol van gezond voedsel hierin belangrijker. De vraag naar gezonde producten zoals groenten en vooral fruit neemt dan ook steeds meer toe. Ook de vraag naar plantaardige producten neemt toe, bijvoorbeeld door het groeiende aantal flexi- en vegetariërs. De productie van eiwitrijke producten zoals gele erwten, zetmeelaardappelen en bonen zal alleen maar gaan toenemen in de toekomst en aan die toenemende vraag zullen de boeren moeten voldoen en dat kunnen zij ook zeker.”


Nederland heeft een fantastische koppositie in Europa en de rest van de wereld. “Onder andere omdat de opleidingen hier goed zijn. Maar om de koppositie te blijven behouden zijn innovaties noodzakelijk. Helaas hebben de boeren ook te maken met hele kleine marges. En om te kunnen innoveren zijn investeringen nodig. Het is dus aan de Nederlandse overheid, maar zeker ook aan de EU, om te zorgen voor subsidies die toereikend zijn. En dat gaat in de praktijk nu nog niet goed. Zo hebben boeren die werkzaam zijn in de akkerbouw te maken met een oneerlijk speelveld. In Europa hebben we een Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Het budget hiervoor is door de EU verlaagd, terwijl het belangrijkste doel van deze subsidie is dat het de boeren inkomensondersteuning biedt. Daar zijn wel serieuze verduurzamingseisen aan verbonden, en een deel wordt alleen voor specifieke doelen ingezet, zoals agrarisch natuurbeheer. Mijn zorg is dat de kosten om mee te doen hoger worden dan de vergoeding, en deze stimulans voor verduurzaming dus verdwijnt. Ook daarom werken we hard aan het verbeteren van de prijs die de boer voor zijn product krijgt, door de consument vanuit de hele keten meer waarde te bieden.”


De politiek, samenleving én boeren en tuinders willen duurzamere keuzes gaan maken, maar dan moet de overheid daar ook in gaan investeren. “Het creëren van waarde met innovaties, maar ook met onderscheidende gezonde, verse en duurzame producten, in de gehele keten, van boer tot aan de consument is dan ook een taak waar ik mij graag mee bezig houd. Daarbij staat voorop dat we zorgen voor meer producten van Nederlandse boeren en tuinders in de schappen van Nederlandse supermarkten. Goed voor het milieu, want het zorgt voor een lagere carbon footprint, is geproduceerd volgens Nederlandse kwaliteitseisen die behoren tot de beste van de wereld, en de consument weet waar zijn of haar eten écht vandaan komt. We hebben in Nederland unieke omstandigheden, door samen te werken creëren we een gezonde en duurzame toekomst voor boer en consument!”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles