European Media Partner

Nederland grenzeloos goed

Nederland staat in officiële lijstjes al jaren op de eerste plaats als meest geglobaliseerde land ter wereld. Maar er kan nog genoeg verbeterd worden aan de omgang met andere culturen.

Nederland loopt in de wereld voorop in de kennis van andere landen, zegt Sander Schroevers van de Hogeschool van Amsterdam. Hij heeft zich als spreker en (hoog)leraar op verschillende universiteiten in de wereld gespecialiseerd op het gebied van interculturele zakelijke competenties.


Toch kan het nog beter, stelt Schroevers. “We weten vooral veel van landen door gemiddelden uit afgenomen vragenlijsten. Neem hiërarchieafstand; in Rusland en Frankrijk is een grote afstand tussen boardroom en werkvloer. Nederland is net als Zweden en Denemarken heel egalitair.” 


Die kennis is belangrijk, maar schiet ook tekort – kijk maar naar het voortdurende gekibbel tussen KLM en Air France. “Ik kan je in twee uur uitleggen hoe KLM en Air France veel onderlinge problemen wél kunnen oplossen”, zegt Schroevers daarom. Meer verdieping voor iedereen die met andere culturen te maken krijgt is nodig, vindt Schroevers.


Evenzo moet ook het vizier verlegd worden. “We kijken nog altijd naar de landen die belangrijk waren na de Tweede Wereldoorlog”, zegt hij. “Wat we nodig hebben is een visie op Kazachstan. En wat is onze agenda voor India? Ik hoor er niks over, maar het is een van de weinige BRIC-landen dat economisch nog groeit.”


De internationalisering neemt enkel toe. “Een van de belangrijkste 21e eeuwse skills zijn interculturele en internationale vaardigheden”, zegt Schroevers. “Een op de vijf banen in Nederland is gerelateerd aan Duitsland. Het aantal kennismigranten uit OESO-landen is de laatste tien jaar met 70 procent toegenomen. Ben je daarop voorbereid?”


Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles