European Media Partner

Nanotechnologie verlegt grenzen in farma

Gezondheid is een kostbaar en kwetsbaar bezit. Hoogopgeleide zorgprofessionals en wetenschappers geven het dagelijks alle tijd en aandacht. Geneesmiddelen spelen daarbij een belangrijke rol. De behoefte in de geneesmiddelenmarkt verandert snel door vergrijzing, globalisering en stijgende levenstandaarden. De vraag naar gerichte behandeling van specifieke patiëntgroepen groeit snel en patiënten willen meer gebruikersgemak.  Overheden oefenen druk uit op de industrie om zowel aan de hoogste kwaliteitseisen te voldoen, als de kosten te beperken. 

Grensverleggende technologieën zijn nodig om te voldoen aan al deze wensen. Dit kan bijvoorbeeld door patiënten injecties te geven van geneesmiddelen met vertraagde afgifte. Hierdoor neemt het aantal behandelingen per patiënt af, van vaak dagelijks tot eens in de paar maanden. Sinds 2014 richt Nanomi zich volledig op de ontwikkeling van injecteerbare geneesmiddelen met vertraagde afgifte, met innovatieve nanotechnologie. Deze technologie maakt het mogelijk om de gezondheid te verbeteren met een hoogwaardig product, en tegelijkertijd gaan de zorgkosten omlaag. Toch wordt dit soort producten ‘complex injectables’ genoemd. Het is ingewikkeld en de ontwikkelingstrajecten zijn lang.


Nano- & microdeeltjes technologie

“Met onze unieke nanotechnologie ontwikkelen wij injecteerbare geneesmiddelen met vertraagde afgifte. We produceren nu op commerciële schaal. De toepassingen binnen farma zijn legio, afhankelijk van de therapeutische behoefte,” vertelt Okke Franssen, Managing Director bij Nanomi. “Onze producten zijn complex en bestaan uit miljoenen minuscule, uniforme ‘nano- of microdeeltjes’ die de werkzame stof precies zo moeten afgeven in het lichaam zoals wij dat willen. Bovendien moeten onze producten en processen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen volgens de farmaceutische regelgeving. Onze kleine balletjes, microsferen, of de nog kleinere nanodeeltjes, hebben een uitgebalanceerde samenstelling van hulpstoffen en werkzame stof. Wij kunnen deze microsferen zo produceren dat deze allemaal dezelfde grootte hebben. Bovendien kunnen we de snelheid sturen waarmee de deeltjes op een veilige manier oplossen in het lichaam, zodat werkzame stof vrijkomt. Deze gecontroleerde afgifte van de werkzame stof kunnen we vertragen tot drie maanden of nog langer. Zo hoeft een patiënt slechts één keer in de drie maanden een injectie te krijgen. Voor bijvoorbeeld psychiatrische patiënten het echt lastig om dagelijks hun medicatie te nemen. Complex injectables met vertraagde afgifte maken hier een indrukwekkend verschil.”


Membraan 

Het maken van microdeeltjes kunnen meerdere bedrijven, gaat Franssen verder. “Maar ervoor zorgen dat al die kleine balletjes precies even groot zijn, medisch toepasbaar zijn, aan alle farmaceutische eisen voldoen, en op commerciële schaal geproduceerd kunnen worden, dat is waar Nanomi zich onderscheidt en waarde creëert."


Om microsferen te maken, wordt een olie-achtige oplossing van een polymeer en de actieve stof door een membraan heen gedrukt in een groter watervolume. Aan de gaatjes in het membraan ontstaan miniscule olie-achtige druppeltjes in het water. Die druppeltjes harden uit tot microsferen waar de werkzame stof in verpakt zit. De grootte van de gaatjes in het membraan bepaalt de grootte van de microsferen. Doordat wij volledige controle hebben over de gaatjes in het membraan, kunnen we de grootte van de microsferen sturen. We maken hierbij gebruik van nanotechnologie uit de chipindustrie.”


Mogelijkheden

Het injecteren van microsferen is een uitdaging. “Zijn ze te groot dan blokkeert de naald. Zijn ze te klein, dan doen ze hun werk niet. Doordat wij microsferen maken die allemaal dezelfde juiste grootte hebben, stroomt het product makkelijk door de naald. Dit opent nieuwe manieren om heel nauwkeurig verschillende chronische ziektes te behandelen waar precieze, plaatselijke behandeling voorheen onmogelijk was. Met de injectie is het nu mogelijk om door kleine naalden onze microsferen gericht toegediend te krijgen in kwetsbare essentiële organen zoals oog, gewrichten, hart of lever. Zo kan er heel nauwkeurig een ziekte worden behandeld, waardoor het geneesmiddel effectiever is, minder bijwerkingen heeft, en minder vaak hoeft worden toegediend door de vertraagde afgifte. De patiënt profiteert hier duidelijk van, en tegelijk gaan de kosten van de zorg omlaag.”


Nanomi

De ontwikkeling van deze producten doen wij met een jong en divers team van ruim veertig mensen in Twente, waar elke dag met passie en gedrevenheid wordt gewerkt aan de ontwikkeling en commercialisatie van complex injectables. Zo dragen we bij aan oplossingen voor uitdagingen waar de gezondheidszorg voor staat.”


Ga voor meer informatie naar www.nanomi.com 

Delen

Journalist

Related articles