European Media Partner

Mobiele apps zijn een must voor de online retailer

De meeste Nederlanders spenderen een groot deel van hun dag aan hun telefoon. We switchen van app naar app en nemen allerlei informatie in ons op. Voor retailers is het dan ook van groot belang om ook apps in te zetten in hun e-commercestrategie.

Nu we steeds meer gaan shoppen via onze mobiele telefoon, wordt het ook steeds belangrijker dat retailers hun eigen apps aan gaan bieden, zo wordt gesteld op emerce.nl. Apps bieden een nieuw verkoopkanaal, maar zijn ook een kans om de ervaring van de klant met het merk te verbeteren.


In de afgelopen jaren hebben de meeste merken al gezorgd voor een voor mobiel geoptimaliseerde website, maar dit is niet langer genoeg, aldus TechCrunch. Mobiele apps zijn, vergeleken met voor mobiel geoptimaliseerde websites, vaak sneller, zijn altijd up-to-date en bevinden zich altijd binnen handbereik van mobiele gebruikers. Zo'n 87 procent van de gebruikers besteedt tijd op zijn of haar smartphone ook ‘in app’, zo stelt Statista, dus een goede app aanbieden heeft behoorlijke voordelen. Op je telefoon ben je slechts één klik verwijderd van het merk, terwijl dat via een website vaak gepaard gaat met meerdere handelingen. De conversiepercentages van een app liggen dan ook 100 tot 300 procent hoger dan die van een voor mobiel geoptimaliseerde website, zo meldt emerce.nl.


Ook is het met apps gemakkelijker om in te zetten op personalisatie. Apps maken het mogelijk gepersonaliseerde aanbiedingen en updates aan te bieden en ze zijn dan ook een uitstekende omgeving om verschillende marketingbenaderingen en -tactieken te testen, zo stelt emerce.nl. Ook blijkt dat 85 procent van de consumenten een app verkiest boven mobiele websites.


Echter, dat betekent niet dat je als bedrijf zomaar even een app neer kunt zetten. Een goede app voor e-commerce is namelijk maatwerk. Niet elke online-ervaring is even prettig, dus het is goed om rekening te houden met een aantal veelvoorkomende irritaties. Zo blijkt uit het ShoppingTomorrow Consumentenonderzoek dat 45 procent van de klanten afhaakt als er geen goede afbeeldingen van het product te zien zijn. Deze moeten aangepast zijn aan het scherm van de smartphone, zodat de consument het product goed kan zien. Daarnaast is ook incomplete informatie voor de meeste klanten een reden om af te haken. Ook vinden consumenten het prettig als ze persoonlijk aangesproken worden, bijvoorbeeld met een chatfunctie of een WhatsApp-nummer. Als laatste moet de app natuurlijk ook soepel verlopen. Of je nou een artikel in je winkelwagentje wilt plaatsen of wilt uitchecken, het moet allemaal vlekkenloos verlopen, anders loop je het risico dat de klant afhaakt voordat deze de betaling geplaatst heeft.


Consumenten geven wereldwijd de voorkeur aan mobiele apps, dus een goede mobiele ervaring is zeker een must. Ze zorgen voor meer commercie en geven je de mogelijkheid om je klanten persoonlijker te benaderen en je logo is natuurlijk voortdurend in beeld. Als retailer moet je dus zorgen voor een mooie app, die goed bij je merk past, om niet achter te gaan lopen op je concurrenten.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles