European Media Partner

Met veiligheid kan je geld verdienen

Consumenten worden steeds kritischer over de producten die zij gebruiken. Ze willen niet langer gebruik maken van producten waarvoor de werknemers die ze gemaakt hebben gevaar liepen.

In Nederland overlijden er jaarlijks 3,5 duizend mensen als gevolg van het werk wat ze doen. “Bijvoorbeeld omdat ze met schadelijke stoffen werken”, aldus Bert Pijfers, general manager van Toxic. “Dat zijn er veel meer dan bij verkeersongevallen, maar toch zijn er maar weinig arbeidsinspecteurs die dit checken, tegenover duizenden politieagenten voor het verkeer. Steeds meer mensen vragen zich dan ook af of hun werkplek wel gezond is.”


Fabrikanten gaan daarom op zoek naar alternatieven voor schadelijke stoffen. “In sommige gevallen zijn die er nog niet”, stelt Pijfers. “Dan moet je op zoek naar manieren om veilig met deze stoffen te werken. Om te kijken of je als bedrijf aan de juiste veiligheidseisen voldoet moet je een hoop regelgeving doorspitten. Echter, er zijn ook scans waarmee je makkelijk kunt controleren of jouw bedrijf aan de Arbowetgeving voldoet of niet. En er zijn verschillende tools en applicaties op de markt om de veiligheidsprofessional te ondersteunen bij de administratie en actuele veiligheidsinformatie.”


En als je goed handhaaft, dan kan dat volgens Pijfers grote voordelen opleveren. “We horen nu vaak dat bedrijven veiligheid een drempel vinden die ze moeten nemen, maar veiligheid biedt ook een kans. De extra kosten die je maakt om je product veiliger te maken kun je doorberekenen aan je eindklant. Die zit tegenwoordig op een veilig product te wachten.  Maar om dat te doen moet je er wel over communiceren. Ik raad bedrijven daarom ook aan om open te zijn over de maatregelen die zij nemen om hun werknemers gezond en veilig te houden. Als bedrijven dit communiceren kan de klant een bewuste keuze maken. En die bewuste keuze willen ze met liefde maken. Met veiligheid kan je dus goed geld verdienen, als je het maar bekend maakt.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles