European Media Partner

Met een app klaar voor de eerste werkdag

Wie op zijn eerste werkdag bij ABN AMRO het kantoor binnen loopt, voelt zich dan al geen vreemde meer. Dankzij een ‘great onboarding’ worden nieuwe werknemers al vanaf een maand eerder warm welkom geheten en via een app voorgelicht over ABN AMRO en de cultuur, strategie en purpose van de bank.

“De nieuwe medewerker wil vanaf dag 1 zijn toegevoegde waarde laten zien. Wij creëren de situatie waarin dat kan.” 

“Wij vinden bij ABN AMRO de mens achter de medewerker heel belangrijk. Samen werken we aan een positieve employee experience”, begint Wouter Smit, product owner bij ABN AMRO en medeverantwoordelijk voor het onboardingstraject bij de bank.


Essentieel onderdeel binnen de employee experience is de onboarding, de wijze waarop de nieuwe werknemer wordt opgenomen binnen een organisatie. “Een goede onboarding is belangrijk voor het engagement en de productiviteit van de medewerker, zeker omdat de krapte op de arbeidsmarkt enorm is.” Onboarding werkt bovendien twee kanten op. “Ook de nieuwe medewerker wil vanaf dag één zijn toegevoegde waarde laten zien. Wij creëren de situatie waarin dat kan.” 


Een werkplek, computer en toegangspas zijn de voor de hand liggende zaken. ABN AMRO gaat echter veel verder, de bank kent de ‘moments that matter’. Smit: “Zo ontvangt de nieuwe medewerker na de eerste werkweek thuis een kleine attentie die aansluit bij de purpose van de bank en de fase in onboarding. Het hoeft niet groots en meeslepend. Het moet attent zijn, een positieve verrassing.” Net zo attent is een sms’je een dag voor de eerste werkdag of een kleine lunch na het volmaken van de proeftijd.


Naast dit warme welkom wordt de nieuwe medewerker ook goed voorgelicht. Smit: “We hebben daarvoor gekozen voor een app. Deze app stelt ons in staat op de juiste momenten de relevante informatie te bieden, zodat de nieuwe medewerker wegwijs wordt en goed voorbereid is. Daarmee kunnen we bovendien periodiek toetsen hoe het de medewerker vergaat.”


De app is gebruiksvriendelijk ingericht en biedt ABN AMRO volop mogelijkheden. “Denk aan een 360-toer van het pand. Zo weet je voor de eerste werkdag al hoe de werkplek eruitziet”, vertelt Smit. “Ook vertellen we over onze strategie en purpose van ABN AMRO. Wie zijn onze klanten, voor wie doen we het? En heel basaal, wat is de kledingstijl van de afdeling?”


De informatie wordt afgestemd op de medewerker. Iemand op het hoofdkantoor heeft immers deels andere informatie nodig dan een medewerker op een bankkantoor in Utrecht. Smit: “Natuurlijk, het zelf beleven van de cultuur is beter, maar door middel van foto’s, video’s en infographics maak je zo een comfortabele start.”


Ook na de eerste werkdag wordt de app nog gebruikt. Smit: “We vertellen de medewerker dan over relevante opleidingen en wat hij nog meer kan doen binnen ABN AMRO, zoals de sportvereniging of de ABN AMRO foundation.” 


Met de app, als onderdeel van de gehele onboardingsjourney, heeft ABN AMRO de perfecte onboarding gecreëerd. “Vanuit het hiring team of de manager creëren we met bijzondere momenten een persoonlijk en warm welkom. Via de app geven wij op het juiste moment de relevante informatie. Op deze manier vindt onze nieuwe collega zijn weg binnen onze organisatie en heeft hij een experience ‘that matters’.”


Feit

Wie zijn nieuwe medewerkers goed informeert en een warm welkom biedt, plukt daar later de vruchten van. Dankzij een goede onboarding zijn medewerkers sneller productief en verbetert hun betrokkenheid. De integratie van nieuwe medewerkers verloopt daardoor soepeler. Bovendien zal dit op langere termijn de uittrede van goede werknemers kunnen voorkomen.

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles