European Media Partner

Mensen moeten AI betekenis geven

Robots worden steeds intelligenter, maar in snel veranderende situaties met sociale interactie zoals stadsverkeer laat AI (Artificial Intelligence) het afweten. Mensen moeten betekenis geven.

‘We hebben de neiging het vermogen van AI te overschatten, maar minder oog voor wat moeilijk is en betekenis geeft’

Volgens Pim Haselager is er bij overheden en bedrijven steeds meer aandacht voor AI. “Denk aan aangifte bij de politie, automatisering binnen de zorgsector”, verduidelijkt hij. “Dat moet zowel effectiever worden als mensvriendelijk blijven en zich niet meteen op zaken als aansprakelijkheid richten.”


Betekenis is de grote uitdaging voor AI, meent hij. “Als een robot een code in big data herkent is het onderscheid tussen correlatie en causatie cruciaal. Wat heeft de robot precies geleerd, kan het onze beslissingen ondersteunen zonder dat we de aandacht verliezen omdat AI te perfect is? Dat is veelal afhankelijk van toepassing en context. AI is soms veel intelligenter dan de mens maar blijft sociaal wel beperkt. Een fietser in het hartje van Amsterdam communiceert met andere weggebruikers in een ogenblik, iets wat je niet aan een zelfrijdende auto zou toevertrouwen.”


Jim Stolze onderschrijft dat. “We zijn de laatste vijftien jaar druk bezig geweest met big data, nu moet er via ‘machine learning’ ook iets zinnigs mee worden gedaan. Google en Booking.com maken bijvoorbeeld gebruik van waarschijnlijkheidsberekeningen en willen daarmee gewenst gedrag voorspellen.”


In werkprocessen kan AI goede diensten bewijzen. Zo heeft Stolze’s bedrijf bij Heineken International alle inkopen van het wereldwijde bierbedrijf geanalyseerd. Stolze: “Het leek alsof algoritmen voor anabole steroïden zorgen, zo snel kregen de inkopers inzicht in de besparingen die voorheen verborgen in de data waren gebleven.”


Naast deze ‘supervised learning’ komt nu ook reinforcement learning’ op waarbij AI zelfstandig op zoek gaat naar nieuwe patronen. Dat vergt veel computerkracht.

Feit

Dr. Haselager is hoofdonderzoeker aan het Donders Institute van Radboud Universiteit en geldt als AI expert afgestudeerd in zowel filosofie als psychologie. 


Jim Stolze is tech-ondernemer die TEDX naar Amsterdam heeft gehaald. Via ‘Aigency’ biedt hij AI diensten aan om werkprocessen in organisaties te optimaliseren. 

Delen

Journalist

Tseard Zoethout

Related articles