European Media Partner

Menselijk gedrag zorgt voor cyberveiligheid

KnowBe4 biedt sinds 2010 een platform aan organisaties om hun cyberveiligheid te trainen. Sinds enkele jaren zijn zij ook actief in Nederland en ze zijn uitgegroeid tot de specialist die mensen leert zich te weren tegen kwaadaardige cyberaanvallen, zoals bijvoorbeeld phishing mails. Veel bedrijven berusten zich in het feit dat de technologie hen beschermt tegen ‘cyberaanvallen’. Helaas is dat niet geval en zijn het nog altijd de mensen zelf die de cyberveiligheid van een bedrijf in handen hebben.  

Jelle Wieringa, Security Advocate EMEA en Jeffrey de Graaf, directeur EMEA bij KnowBe4 hebben eigenlijk maar één boodschap: think before you click. “Om dit bereiken moet je mensen voortdurend bewust maken van het feit dat ze niet op de phishing mails moeten klikken.” Dit doet KnowBe4 door enerzijds gesimuleerde phishing mails te versturen en zo de mensen traint om de phishing mails te herkennen, aldus Wieringa. “Anderzijds, proberen wij door zoveel mogelijk trainingsmateriaal aan te bieden de mensen goed voor te lichten over cyberveiligheid. Dit doen wij in de vorm van posters, traditionele online trainingen, maar ook games en een speelfilm, The Inside Man, waar wij heel trots op zijn”, vertelt De Graaf. “We besteden hierbij veel aandacht aan de lokale taal en cultuur. We hebben in EMEA inmiddels kantoren in onder andere Nederland, Duitsland, Noorwegen, Zuid-Afrika en Dubai. Door onze content aan te passen aan de lokale taal, cultuur en humor wordt de content niet alleen leuk, maar ook relevant en toepasbaar op de lokale samenleving. Hierdoor blijft onze boodschap beter hangen en hebben wij de awareness die we willen”, gaat Wieringa verder.


“Onze speelfilm The Inside Man, opgedeeld in meerdere afleveringen, ontstond vanuit het idee dat alleen mensen een saaie training voorschotelen vandaag de dag niet meer voldoende is. Een training moet leuk, maar ook short en sticky zijn. Dat is het nieuwe leren en daar hebben wij op ingespeeld met onze films, games en ander lesmateriaal om het leren aantrekkelijk te maken. Zo zorgen we er ook voor dat de boodschap binnenkomt en bij de mensen blijft.”


Mensen werken meer en meer digitaal, daarbij is cyberveilig gedrag ontzettend belangrijk geworden. Data is gevoelig en aantrekkelijk voor mensen die daar misbruik van willen maken, gaat Wieringa verder. “Nieuwe digitale technologieën veranderen de wereld in een razend tempo en veel organisaties leunen hierbij teveel op de technologie en niet op veilig menselijk gedrag. Terwijl juist het herkennen van bijvoorbeeld phishing mails ontzettend belangrijk is.” Een verkeerde mail openen kan ervoor zorgen dat een bedrijf gevaar loopt. Vaak wordt het gedrag, bij het toch openen van een verkeerde mail, bestraft door organisaties. Echter, dit werkt juist averechts, volgens Wieringa. “Het is juist zaak om cyberveiligheid te trainen en daarbij positieve feedback te geven, dit stimuleert veilig gedrag.”


Train je skills vandaag nog en voorkom het openen van een phishing mail. Bekijk onze Social Engineering Red Flags cheatsheet, waar de rode vlaggen aangeven waaraan je een ‘foute’ email kunt herkennen. Voor meer informatie over onze trainingen of KnowBe4 ga dan naar onze website www.knowbe4.comDelen

Journalist

Related articles