European Media Partner

Meer vrouwen in de golfsport

De golfsport kent mede door de coronatijd een grote opleving. Toch kampt golf met een probleem. Van het totale aantal golfers in Nederland is namelijk maar 32 procent vrouw. En dat is natuurlijk veel te laag, want golf is geschikt voor iedereen. Steeds meer sporters ontdekken golf en beginnen te begrijpen waarom de sport zo aantrekkelijk is.

“Zelf had ik eigenlijk nooit gedacht dat ik golf zo leuk zou vinden”, vertelt Marianne Timmer, oud-schaatsster en Chef de Mission van Talent TeamNL op de Olympische Jeugd Spelen. “Ik was altijd meer van de actieve sporten, maar ik zou het golfen nu niet meer kunnen missen. Met golf ben je er echt even uit, je kunt je hoofd goed leegmaken en je kunt je volledig richten op de prachtige omgeving, je medespelers en, niet onbelangrijk, het goed raken van de golfbal.”


Want de focus die je daarvoor nodig hebt, moet je zeker niet onderschatten. “Ik verwachtte dat golfen appeltje-eitje zou zijn vanwege mijn hockeyachtergrond”, vertelt actrice en onderneemster Moïse Trusfull, die het afgelopen jaar verliefd werd op de sport. “Maar daar verkeek ik me wel een beetje op. Het scheelt wel als je al balgevoel en een goede hand-oogcoördinatie hebt, maar ik had wel hulp nodig om de juiste techniek te leren!”


Golf is dan misschien geen sport waar je hartslag van omhoog gaat, maar dat betekent zeker niet dat het gemakkelijk is. “Mensen onderschatten het, maar je stappenteller maakt echt overuren op de golfbaan”, vertelt Trustfull. “Het is dus niet alleen mentaal een goede sport, omdat je buiten bent en je heel gefocust moet zijn, maar ook fysiek. De eerste paar keer had ik echt spierpijn. Golfen vereist een specifieke techniek waarbij je lichaamshouding heel belangrijk is. Daardoor ben je nooit uitgeleerd.”


Dat maakt het eigenlijk voor iedereen leuk, vervolgt Trustfull. “Je merkt echt goed dat je vooruitgang boekt. Als ik drie keer per week op de golfbaan sta, ben ik de derde keer echt wel beter dan de eerste keer. Je kunt het ook gewoon aflezen aan hoe ver je een bal slaat. Dat maakt het ook aantrekkelijk voor nieuwe mensen, je kunt nieuwe records halen. Zo’n wedstrijdelement triggert iedereen en maakt het een verslavende sport.”


Daarnaast is golf ook bij uitstek geschikt voor de gehele familie of vriendengroep, vult Timmer aan. “Zelfs als er verschil is in niveau kun je nog steeds samenspelen en gezellig samen van hole naar hole lopen. Je blijft echt onder de mensen, kunt gezellig met elkaar kletsen tijdens het lopen en na afloop ga je gezellig met zijn allen op het terras zitten.”


Maar als het golfen dan zo leuk is, waarom zijn er dan toch maar zo weinig vrouwen die de sport beoefenen? “Ik denk dat vrouwen vaak toch denken dat ze zoiets niet kunnen”, stelt Timmer. “Maar probeer het gewoon eens, want zelfs al ben je niet zo goed, dan kan het alsnog heel gezellig zijn.”


Begin jaren tachtig, voor de eerste boom, waren golfers en golfsters evenredig vertegenwoordigd. Het waren vaak echtparen en families die lid waren van de golfclubs. Toen de golfsport een vlucht nam werd het zakelijke aspect sterk benaderd, onder het mom van ‘zakendoen op de golfbaan’. Dit bracht meer mannen op de golfbanen. Ook door de opkomst van de ‘vrije’ golfer werd het familiegolfen minder belangrijk en ook dit bracht vooral mannen aan het golfen. 


Maar het afgelopen jaar bleken er gelukkig mooie kansen te zijn voor vrouwen in de golfsport. In vergelijking met 2019 zijn er in 2020 3100 vrouwen gaan golfen. Vooral in de leeftijdscategorie 20-30 jaar was de stijging hoog. Het aantal vrouwen dat begon met golf is hier in een jaar tijd verdubbeld. Als de branche nu volgt door de sport meer op deze sport in te richten door bijvoorbeeld een meer gedifferentieerd lidmaatschapsaanbod, zal dat zeker helpen vrouwen aan het golfen te krijgen.


En als we vrouwen meer aan het golfen krijgen, zal ook het jong talent sneller volgen, zo meent Timmer. “Als er meer vrouwen op de golfbaan staan, dan zal dat ook meer jonge meisjes trekken. Bijvoorbeeld omdat ze in het weekend met hun moeder meegaan naar de baan. Zo kan je kinderen kennis laten maken met de golfsport. En als dan blijkt dat ze het leuk vinden en er een passie voor hebben, dan kunnen we dat talent verder ontwikkelen.”

Bijvoorbeeld door een specifieke talentgroep op te richten. “Trainen met talenten van dezelfde leeftijd en met dezelfde skillset motiveert enorm”, vertelt Timmer. “Daarom is het ook belangrijk meer meisjes in de sport te krijgen, want dan kan je kwaliteit met kwaliteit laten trainen en dat kan ook gewoon op een leuke manier, in spelvorm. Toen ik zelf een Olympische schaatsploeg coachte deed ik dat heel vaak, die funfactor toevoegen. Zo hou je de sport leuk voor de talenten, terwijl ze tegelijkertijd ook heel hard aan het werk zijn.”


Om de sport de komende jaren nog aantrekkelijker te maken is ook het aankomende Big Green Egg Open toernooi van groot belang. Dit toernooi wordt gespeeld van 30 juni tot en met 3 juli en is onderdeel van de Ladies European Tour. Hier doen naast de toppers ook dertig jonge talenten mee, waardoor golf nog meer gaat leven. Als jij als twaalfjarig meisje mee mag spelen met je idool is dat natuurlijk een droom die uitkomt. Elk tennistalent heeft zich wel eens afgevraagd hoeveel punten ze zou maken tegen Kiki Bertens. In golf is dat natuurlijk niet anders. ‘Hoeveel slagen meer zal ik nodig hebben dan een Europese topgolfer? Jonge golftalenten kunnen nu antwoord krijgen op die vraag tijdens een professioneel vrouwengolftoernooi in Nederland. De BGE Open zal dan ook echt een podium vormen voor de vrouwengolf. Zo kunnen nieuwe talenten geworven worden en zetten we Nederlands vrouwengolf op de kaart.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles