European Media Partner

Meer tijd voor zorg

Met hulp van andere organisaties kunnen zorginstellingen zich meer concentreren op zorgtaken.

Als een ziekenhuisbed direct nadat de patiënt is ontslagen wordt schoongemaakt, kan een volgende patiënt eerder worden opgenomen. Precies dat heeft schoonmaakdienstverlener Hago Zorg voor elkaar gekregen. Gegevens over ontslagen patiënten worden geanalyseerd en doorgegeven aan het schoonmaakteam.


“Hierdoor kunnen we op basis van de data van ontslagen patiënten het juiste aantal mensen inzetten. Dat betekent dat we sneller en flexibeler medewerkers kunnen inzetten en tot wel vier uur eerder een bed kunnen schoonmaken”, zegt Sandra Roso Sanchez, commercieel directeur van Hago Zorg.


Er is in de markt veel behoefte aan slimme innovaties als deze. Dat bleek toen de schoonmaakdienstverlener uit ’s-Hertogenbosch vorig jaar in gesprek ging met vijftig van zijn grootste klanten. Het leidde tot een nieuw inzicht en nieuwe diensten voor de landelijke schoonmaakdienstverlener dat zich als enige specifiek op de zorg richt.


“Personeelsproblematiek is nog steeds een van de grootste uitdagingen in de zorg”, zegt Herman Busch, algemeen directeur van Hago Zorg. Hij denkt dat een deel van dat probleem anders op te lossen is. “30 procent van de verpleegkundige taken zijn eenvoudige facilitaire taken die onze medewerkers zo over kunnen nemen. Het mes snijdt aan twee kanten. De zorg wordt ontlast en wij bieden onze medewerkers extra taken en zelfs een nieuw carrièreperspectief.” 


Het was daarvoor wel nodig om de structuur van het bedrijf te veranderen. Zo schrapte het een managementlaag en maakt het sindsdien een onderscheid in vijf zorgcategorieën: ouderenzorg, ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en academische ziekenhuizen. Elk van die categorieën heeft nu een zorgcategoriemanager die innovatie stimuleert en zorgt voor het implementeren van nieuwe dienstverlening. “Door de nieuwe structuur zijn we meer in staat om ideeën en technologische innovaties te testen en concretiseren”, zegt Busch.


“De zorgcategoriemanager is een nieuwe functie”, zegt Roso Sanchez. “We hadden behoefte aan medewerkers die kennis ophalen en delen, en op strategisch niveau met de klant kunnen meedenken over zijn belangrijkste uitdagingen en de oplossingen die we daarbij kunnen bieden.”


Dat is nodig, want er is op veel manieren in de zorg verbetering mogelijk. Zo maar een voorbeeld: “Verpleegkundigen in ziekenhuizen zijn tot 7 procent van hun tijd kwijt met het zoeken naar medische attributen. Door track & trace-technologie in onze schoonmaakkarren te verwerken zijn we in staat om medische apparatuur te lokaliseren en uit te lezen of het nog onderhoud nodig heeft. Oftewel: wat is waar op welk moment?”


Het resultaat? Efficiënter werken, een constante up-to-date informatiestroom en een vermindering van de registratielast. “Onze medewerkers doen de reiniging van de operatiekamer al, en track en trace zorgt ervoor dat ze ook het prepareren voor de volgende operatie(dag) erbij kunnen doen. Hierdoor kunnen verpleegkundigen zich bezighouden met waar het om draait: zorg voor patiënten.”


De stappen die volgens Hago Zorg mogelijk zijn, hebben al veel zorginstellingen wakker geschud. “Er is al veel interesse van andere ziekenhuizen. We zijn nu een businessmodel voor ziekenhuizen aan het bouwen: hoeveel extra zorgtijd levert het verpleegkundigen op?”, vertelt Roso Sanchez. “Dit gaat verder dan schoonmaak en facility. We denken na over oplossingen die de zorg echt ontzorgen.”

Delen

Journalist

Mark van der Heijden

Related articles