European Media Partner

‘Meer gezondheid, meer opbrengst en meer klimaatwinst’

Ook in het nieuwe regeerakkoord zie je het terug: duurzaamheid en klimaat zijn grote uitdagingen, die als crisis aangepakt moeten worden. Den Haag zal dus niet stil blijven op dit vlak. Maar waarom zou je wachten tot het moet? Nu verduurzamen levert meteen veel op. 

Bij Dutch Green Building Council (DGBC) is Rudy van der Helm verantwoordelijk voor het keurmerk voor duurzame gebouwen en gebieden, BREEAM-NL.  Vanuit die expertise overziet hij uitstekend wat slimme zetten zijn richting duurzaam vastgoed.  

“Verduurzamen is veel meer dan dikke laag isolatie en een warmtepomp. Kijk breder, kijk integraal naar je gebouw. Ook ventileren, gezondheid en een andere bedrijfsvoering horen bij jouw toekomst. Zo blijf je een gezonde, duurzame onderneming met gezonde medewerkers.” 

 

Van der Helm: “Met de hoge gasprijzen is het even schrikken. Ja, isoleren is een prima idee, net als warmtepompen en andere technische oplossingen. Maar staar je niet blind op alleen energiezuinigheid. Andere aspecten, zoals een gezonde werkomgeving zijn net zo belangrijk.  De medewerkers zijn immers het grootste kapitaal van elke organisatie en bedrijf. Je wilt dat ze zich energiek voelen, zich goed kunnen concentreren en geen hoofdpijn of erger krijgen. Dan zorg je dus voor goede ventilatie, zodat er genoeg zuurstof binnenkomt en virussen, CO2 en andere schadelijke stoffen verdwijnen.” 

 

“Daarnaast zie je dat klimaatverandering nu al een feit is en dat zorgt voor hetere, drogere en paradoxaal genoeg ook voor nattere perioden.  Veel groen rondom je gebouw geeft een prettige omgeving die het hele pand ten goede komt. Groene omgevingen zijn uitstekend voor het welbevinden van medewerkers, zorgt voor een snelle opname van regenwater- en het houdt de omgeving koeler. Hierdoor is het gebouw dús beter bestand is tegen steeds hetere zomers. Dat is een slimmere oplossing dan de hele dag de airco’s laten razen.” 

 

“Een groene omgeving neemt ook veel beter water op”, weet Van der Helm. “Dat is weer handig bij plotselinge stortbuien. Zoals we afgelopen zomer hebben gezien in bijvoorbeeld Limburg, kunnen die opeens tot rampen leiden als de omgeving er niet op ingericht is.” 

 

Klimaatbestendig, duurzaam en gezond vastgoed is waardevol en zelfs waardevast. Dat bewees CBRE onlangs in een rapport over kantoorgebouwen. Van der Helm: “Daar zie je aanzienlijk hogere huurinkomsten (in Amsterdam zelfs 27 procent hoger) en lagere leegstand – in vergelijking met niet-gecertificeerde kantoorgebouwen. De huurders c.q. eindgebruikers genieten van lagere exploitatiekosten, een betere bedrijfsreputatie en meer comfort, welzijn en productiviteit onder de medewerkers. BREEAM-NL is de manier om zo’n certificering te halen. Daar worden alle aspecten in meegenomen, van biodiversiteit tot isoleren.”


“Verduurzamen is tenslotte ook het toepassen van slimme techniek, zodat ruimtes bijvoorbeeld niet verlicht en verwarmd of gekoeld worden als er niemand is”, aldus de expert. 


Delen

Journalist

Pim Nusselder

Related articles