European Media Partner

Meer aandacht voor je hond of kat: na de coronacrisis en vooral in de zomer

Het is zomer en dat betekent dat we rekening zullen moeten houden met een aantal warme dagen. Een periode die extra aandacht vereist voor ons huisdier. Niet alleen moeten we ervoor zorgen dat onze hond of kat koel blijft, maar let vooral ook op parasieten, vlooien en tekenbeten bij je huisdier. 

Piet Hellemans, dierenarts en veterinair consultant, zag afgelopen periode een toename van het aantal honden en katten die uit het asiel werden gehaald. Neem de tijd voor de aanschaf van een huisdier en let daarbij goed op het gedrag en de verzorging is zijn advies. “De afgelopen periode hebben ontzettend veel mensen een hond of kat uit het asiel gehaald door de coronacrisis. Mensen waren veel thuis en hadden de tijd om over de aanschaf van bijvoorbeeld een hond of een kat na te denken. Toch ben ik bang dat niet ieder baasje goed over de aanschaf heeft nagedacht. Met een huisdier komt namelijk ook een grote verantwoordelijkheid. Je gaat een jarenlange commitment aan.” Een kat kan wel twintig jaar worden en hond ongeveer zestien jaar, vertelt Hellemans. “Ik maak mij zorgen of mensen wel de verantwoordelijk, die zij hebben voor een hond of kat, goed snappen. Daarnaast kunnen ook de kosten oplopen, zonder verzekering. Wanneer je hond of kat wordt aangereden of gebeten door een ander dier, en je hebt pech, kan dit zomaar duizenden euro’s kosten. Ik hoop dan ook dat veel dieren bij hun baasjes kunnen blijven na de coronacrisis.”


Door hogere temperaturen en meer kans op parasieten en tekenbeten in de zomer hebben huisdieren meer aandacht nodig. Zorg er dan ook goed voor dat je huisdier altijd vers en onbeperkt water tot zijn beschikking heeft en check je hond of kat regelmatig op parasieten, vlooien en teken, gaat Hellemans verder. “Ga op de warme dagen vroeg of laat, wanneer het koel is, wandelen met de hond, loop korte rondjes en zoek de schaduwkanten van de straat op. Ga daarnaast naar het bos waar veel schaduw is of laat je hond lekker zwemmen als die daarvan houdt. Wanneer een hond niet de mogelijkheid heeft om te zwemmen, maak dan de vacht nat en zorg ervoor dat ze wat wind vangen, dan koelen ze ook af. Ten slotte, kun je ook denken aan koelmatten of tegelvloeren, die lekker koel zijn.”


Zeker als je een kortsnuitige hond hebt, die slecht tegen warmte kan, kan het goed zijn om airconditioning aan te schaffen, volgens Hellemans. “Zij kunnen zichzelf alleen koelen door te hijgen en door het korte snuitje komt het gehemelte tegen het strottenhoofd aan dat gaat opzwellen met het gevolg dat de honden kunnen stikken of koken van de hitte. Gelukkig zijn er in Nederland wetten tegen het fokken van honden met een kort snuitje, maar het blijft zaak extra op te letten bij deze honden.” 


In het algemeen is het belangrijk om te weten wat het normale patroon is van je huisdier, gaat Hellemans verder. “Als het normale patroon verandert dan raad ik aan om even extra goed op te letten op je huisdier. Hoe eerder je als baasje ziet dat er iets mis is, hoe minder het dier daar last van heeft. Heel veel dingen kunnen de huisdiereigenaren zelf doen. Check bijvoorbeeld zelf regelmatig de oren en de nagels op tekenbeten en parasieten. Net als bij een auto check je af en toe of bijvoorbeeld het oliepeil nog goed is. Preventie is ontzettend belangrijk.”


Het hebben van huisdieren vereist commitment. Verdiep je vooraf goed in wat het dier nodig heeft en blijf zeker ook leren nadat je een hond of kat hebt opgehaald, besluit Hellemans. “Ga met honden op cursus. Bij voorkeur met hele gezin, ook met oma die één keer in de week op de hond past. Ik heb al mijn hele leven een hart, maar daarmee ben ik nog geen cardioloog. Zo is het ook bij honden, je bent nog geen hondenexpert als je je hele leven honden hebt gehad. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke leuk voor hond en baas, zeker nu de cursussen weer toegankelijk zijn voor grotere groepen in de buitenlucht.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles