European Media Partner

Meer aandacht voor gezondheid en zelfstandigheid

Er staan een hoop veranderingen op de planning voor de zzp’er. Zo wordt er gewerkt aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, komt er meer aandacht voor het pensioen van zzp’ers en wordt er meer aandacht besteed aan schijnconstructies die door de coronacrisis aan het licht komen.

Allereerst de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Tachtig procent van de zzp’ers was nog niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, maar daar komt nu verandering in. “Het gaat nog wel een paar jaar duren voordat de verzekering er is, maar er ligt nu een voorstel van de Stichting voor Arbeid waar het ministerie mee aan de slag is”, vertelt Irene van Hest, bestuurder/beleidsadviseur zelfstandigen bij het FNV. “Met de nieuwe AOV is iedereen straks verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Op termijn moet dit collectief geregeld worden door het UWV. Wij hebben hierbij een voorstel neergelegd waarbij de zzp’er zelf controle heeft over de wachttijd. Als een ondernemer zelf een flinke buffer heeft kan deze er voor kiezen een langere wachttijd te hanteren, waardoor de premie die maandelijks afgedragen moet worden lager is. In principe is de hoogte van de uitkering gebaseerd op het minimumloon, maar het is natuurlijk mogelijk om je bij te verzekeren als je meer verdient.”


Daarnaast wordt er ook meer gekeken naar de gezondheid en veiligheid van zzp’ers. “Stel je bent langdurig ziek”, vertelt Van Hest. “Als werknemer kom je dan in een traject terecht en ga je op een gegeven moment re-integreren. Als zzp’er heb je dit niet. Ook zijn er vaak veel protocollen die de veiligheid van werknemers beschermen, maar wanneer een zzp’er een opdracht bij een bedrijf aanneemt worden zij hier niet van op de hoogte gesteld. Ook daar moet beter naar gekeken worden. Zeker nu met corona moeten zzp’ers goed op de hoogte gehouden worden van de protocollen die gelden in de bedrijven waar ze hun opdrachten uitvoeren.”


Ook is er de laatste tijd veel aandacht geweest voor verschillende ‘schijnconstructies’ in de zzp-branche. Steeds vaker blijkt namelijk dat zzp’ers geen goede onderhandelingspositie hebben op de arbeidsmarkt. “We zien bijvoorbeeld dat maaltijdbezorgdiensten hun bezorgers als zzp’er inzetten, terwijl er voor hen eigenlijk weinig ondernemen aan te pas komt. Er is nu een webmodule opgezet die achteraf ingevuld kan worden. Als hieruit blijkt dat er toch sprake was van verkapte loondienst, dan moet er alsnog loonheffing betaald worden. Je ziet nu namelijk vaak dat werkgevers graag met zelfstandigen werken omdat dat voor hen voordeliger is, maar dat er voor de zelfstandige weinig te onderhandelen is over hun tarief.”


En dat moet anders, volgens Van Hest. “Zelfstandigen moeten zelf hun sociale zekerheid regelen. Als ze hetzelfde loon krijgen als iemand in loondienst, dan houdt de zelfstandige niet genoeg over om een eventuele buffer op te bouwen, verzekeringen te betalen en hun belasting af te dragen. In sommige sectoren is het nu bijna onmogelijk om in loondienst aan de slag te gaan, maar krijgen de zelfstandigen ook niet meer betaald. Dat is heel krom. We moeten terug naar een situatie waarin men de keuze heeft zelfstandig aan de slag te gaan als zij dat willen, tegen een eerlijk tarief.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles