European Media Partner

Meer aandacht voor de digitale transformatie is nodig

De digitale infrastructuur heeft in ons land het afgelopen jaar een extra boost gekregen. Het vele thuiswerken, thuis leren, en thuis ontspannen werd veelal via digitale toepassingen gedaan en dat heeft ervoor gezorgd dat het dataverkeer met 35 procent is toegenomen. 

“De internetverbindingen en datacenters konden deze stijging gelukkig aan”, vertelt Stijn Grove, Managing Director Dutch Data Center Association. “Bedrijven die IT systemen en IT producten, zoals webcams, niet voorradig hadden moesten snel schakelen om het thuiswerken te faciliteren voor hun medewerkers. In de data centers zag je dat er maar een paar procent meer stroom werd verbruikt het afgelopen jaar. Het vele thuiswerken zorgde tegelijkertijd ook voor veel minder verkeer op de weg en in de lucht wat een enorme impact op het energieverbruik en emissies had.”


Ondanks dat het wereldwijde dataverbruik de laatste tien jaar flink is gegroeid, is het energieverbruik van de data centers volgens het Internationaal Energie Agentschap stabiel gebleven, gaat Grove verder. “Waar bedrijven eerst het IT in eigen beheer hadden is dit de afgelopen jaren verplaatst naar grote datacenters of de cloud. Daar wordt veel efficiënter stroom verbruikt, maar dat kan nog beter. De datacenters nemen daarnaast toe in grootte. En daar wordt ook de energiewinst behaald, door de datacenters te centreren kan het energieverbruik verminderd worden. Het energieverbruik is namelijk een kostenpost en bedrijven die kosten hebben willen deze zo laag mogelijk houden. Zo worden er in Nederland steeds efficiëntere manieren toegepast in datacenters, zoals koeling en slimme apparatuur, om het energieverbruik en de kosten laag te houden, onder andere omdat de overheid eist van bedrijven dat er geïnvesteerd wordt in toepassingen die de kosten beperken en die zich binnen vijf jaar terugverdienen.”


Het afgelopen jaar hebben we kunnen zien dat een aantal zaken veel efficiënter digitaal geregeld kunnen worden, aldus Grove. “Een mooi voorbeeld is een buitenlandse eigenaar van een pand die eerst vier keer per jaar moest overkomen om handtekeningen bij de notaris te zetten. Vanaf 2020 kon dat ook digitaal. Dit scheelt enorm veel tijd en kosten. Tegelijkertijd heeft het afgelopen jaar ook voor een groter bewustzijn gezorgd omtrent de digitale transformatie. Het is een enorme wake up call geweest omtrent hoeveel zaken er eigenlijk goed en efficiënt digitaal geregeld kunnen worden via onze digitale infrastructuur. Ook de overheid moet zich daar meer bewust van worden. Onze hele economie is gebaseerd op de digitalisering, maar nog altijd hebben we bijvoorbeeld geen minister van digitale zaken, terwijl landen om ons heen dat al wel hebben. Meer aandacht voor het creëren van beleid voor onze digitalisatie, waardoor hier ook meer grip op komt is dan ook van belang. We zijn in Nederland gezegend met een zeer goede digitale infrastructuur, maar daar is wel continu aandacht voor nodig, zeker nu steeds meer zaken digitaal geregeld zijn. Zaken als privacy moeten te allen tijde gewaarborgd blijven. Meer aandacht en grip (van de overheid) is voor de toekomst van Nederland noodzakelijk zodat het voorop kan blijven lopen in de digitale transformatie.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles