European Media Partner

Mediterranee in eigen land

Dit jaar geen vakantie in het buitenland? In Maastricht vind je het beste van het Middellandse Zeegebied, zonder dat je er lang voor in de auto of het vliegtuig hoeft te zitten.

Bella Italia

Maastricht is misschien wel de meest Italiaanse stad van Nederland. Vanwege de rijke Romeinse historie, maar ook dankzij de vele culinaire adressen. De naam van de stad is trouwens afgeleid van Trajectum ad Mosam (oversteekplaats in de Maas). Vlakbij de brug bouwden de Romeinen een castellum (een castrum/fort). Dankzij deze rijke historie vind je nog veel herinneringen aan de Romeinse cultuur terug in de stad.

Zo werden er in het souterrain van het Derlon Hotel resten opgegraven van een tempelcomplex gewijd aan Jupiter, de Romeinse oppergod. Daar denk je niet meteen over na als je op het Onze Lieve Vrouweplein op het terras geniet van een heerlijk glas wijn! Ook vonden archeologen in deze museumkelder restanten van een stuk Romeinse weg, een prehistorische Maaskeienweg en de westelijke poort van het castellum. In de vitrines in het hotel schitteren resten van beelden en een tuit van een schenkkan in de vorm van een dierenkopje. Zeker een bezoekje waard!

Niet gek dus dat Maastricht heel wat Italiaanse restaurants rijk is, of restaurants die dol zijn op Italiaanse toppers. Begin je dag met een heerlijke espresso bij Van Wijck, in stadsdeel Wyck (ja dat is toevallig). Je proeft de liefde voor Italiaanse koffie! Schuif vervolgens aan bij Toscanella Apuana voor een bijzondere Italiaanse lunch. Wandel over de Sint Servaasbrug richting het stadscentrum, want het is tijd voor een lekker wijntje en mooie antipasti bij Vino & Friends, om de hoek van het Onze Lieve Vrouweplein. Of ga je misschien voor een glaasje en een hapje bij Infinito? Een Italiaans restaurant met tevens Griekse invloeden, dat maakt het extra bijzonder en mediterraan. Een dagje Italië is natuurlijk niet compleet zonder een lekker ijsje, dus sluit je dag zeker af met een bezoek aan Gelateria Luna Rossa voor heerlijke gelato, aan het begin van de waanzinnig mooie Stokstraat.La douce France
Tussen 1794 en 1814 was Maastricht de hoofdstad van de Meuse Inférieure, toentertijd een Frans departement van de Nederlanden. In 1803 en 1811 bezocht Napoleon de stad. Hij ging onder andere langs bij de ondergrondse kalksteengroeven van de Sint-Pietersberg en inspecteerde de vestingwerken. Hiervan zijn nog steeds sporen terug te zien in de Grotten Zonneberg.
Inmiddels zijn de Fransen al lang weer vertrokken, maar Maastricht houdt nog altijd een sterk Frans karakter. Denk bijvoorbeeld aan het dialect! Hierin worden Franse woorden als trottoir, fourchette, bougie (kaars) en commissies (boodschappen) nog dagelijks gebruikt. Daarnaast vind je nog steeds Franse familienamen in Maastricht, kijk maar eens goed op de naambordjes van verschillende huizen! Ook heeft de stad een typisch bourgondisch karakter overgehouden aan haar tijd als Franse hoofdstad.

In het Stokstraatkwartier vind je prachtige boutiques waar je lekker kunt shoppen, maar als je nog meer het Franse gevoel wil opsnuiven moet je eigenlijk een wandeling maken over de stadsmuur bij het stadspark. Je waant je daar echt in Parijs.

Natuurlijk vind je in Maastricht ook een aantal heerlijke Franse eettentjes. Ga bijvoorbeeld naar Le Fernand - Café Manger. Hier vind je typisch Franse gerechten zoals confit de canard, cuisses de grenouilles en haricorts verts au beurre de Paris, maar dan met de typische Maastrichtse gastronomie. Ook bij Wycker Cabinet geniet je van zalige Franse gerechten. Denk aan côte de Boeuf met sauce béarnaise, moules de bouchets en zelfs escargots (slakken). Voor een toetje - of gewoon tussendoor - kun je sinds kort terecht bij Éclair Affair op de Kesselkade om te genieten van deze typische Franse patisserie. Sluit je dag vervolgens af bij Filmhuis Lumière, hier draait altijd wel een bijzondere Franse film.


Viva España
Ook Spanje is in Maastricht volop aanwezig. Zo werd de nieuwe wijk Céramique ontworpen in samenwerking met het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz. Zij ontwierpen tevens het Rijksmuseum in Amsterdam. Maar ook in de geschiedenis van de stad zijn Spaanse verhalen terug te vinden. Bijvoorbeeld rondom de St. Servaasbrug. Hier werden tijdens de Spaanse belegeringen in onder andere 1576 en 1579 bloederige gevechten gehouden. In de Schatkamer van de Servaasbasiliek aan het Vrijthof is nog altijd het tweede borstbeeld van St. Servaas te zien. Het eerste beeld werd door de Spanjaarden gedeeltelijk verwoest. Vervolgens schonk de Hertog van Parma de middelen om een tweede beeld te realiseren. Op de rug staat het wapen van Parma afgebeeld. De Hertog van Parma heeft bijgedragen aan de kosten voor de aanschaf van een nieuwe buste, met als voorwaarde dat zijn wapen zou worden afgebeeld.

In het huidige Fotomuseum aan het Vrijthof, voorheen het Spaans Gouvernement, zou de Hertog van Parma de vogelvrijverklaring van Willem van Oranje hebben ondertekend. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen en met eigen ogen te zien hoe het 18e eeuwse museum veranderd is in een zeer modern gebouw, maar wel met behoud van de historische elementen.

Naast de historische connectie met Spanje kun je in Maastricht ook heerlijk Spaans lunchen of dineren. Ga bijvoorbeeld voor lekkere tapas naar Café Madrid, La Bodega of La Barraca. Of ontdek traditionele gerechten uit de volkskeuken in Taverna la Vaca, een dorpscafeetje waar mensen aan het eind van de dag bij elkaar komen om wat kleine hapjes te eten. Liever zelf iets meenemen en op je gemakje opeten? Ga dan eens langs A La Paco, een Spaanse traiteur met de lekkerste Spaanse lekkernijen. Een bezoekje aan Maastricht: een complete mediterrane vakantie in eigen land.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles