European Media Partner
Deelnemers rennen 2,5, 5, 10,5 of 21,1 kilometer langs locaties die onlosmakelijk verbonden zijn met Bart de Graaff. ONDERZOEK EN ONTWIKKELING

Mediapark op zijn kop voor onderzoek naar nierziekten

Op zaterdag 6 juli vindt de sponsorrun de Nacht van Bart plaats. Eén avond waarin het Hilversumse mediapark verandert in een rebels hardloopparcours om aandacht te vragen voor de impact van nierziekten en geld op te halen voor onderzoek naar genezing hiervan.

Het verhaal van Bart de Graaff staat iedereen nog altijd duidelijk bij. De Graaff was presentator, programmamaker en natuurlijk oprichter van omroep BNN (Bart’s Neverending Network). Daarnaast had De Graaf ook een nierziekte, als gevolg van een bacterie-infectie die hij op zijn negende na een ongeluk opliep. Zijn programma’s waren, jong, speels en provocerend.


Bart de Graaff hield iedereen ’s nachts wakker. Totdat hij zeventien jaar geleden op 35-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van zijn ziekte. Met de Nacht van Bart willen de Nierstichting en de Bart de Graaff Nederland opnieuw wakker schudden om de impact van nierziekten zichtbaar te maken. 


Deelnemers rennen 2,5, 5, 10,5 of 21,1 kilometer langs locaties die onlosmakelijk verbonden zijn met Bart. Voor zichzelf, maar vooral voor iemand in hun omgeving. Het parcours gaat niet alleen langs en door plekken die belangrijk waren voor Bart, maar is ook voorzien van rebelse verrassingen. Rond middernacht worden alle deelnemers terugverwacht, zodat iedereen aansluitend kan genieten van muziek op het Mediapark in Hilversum. Klokslag middernacht wordt de Nacht van Bart ingeluid.


Dennis rent de nacht voor zijn zoontje Pim. “Pim is drie jaar oud en heeft nierproblemen”, vertelt hij. “Ze weten nog niet precies wat er met hem aan de hand is. Met mijn deelname hoop ik bij te dragen aan meer onderzoek naar nierziekten.” Elk jaar komen er in Nederland zo’n 2.000 patiënten met nierfalen bij. Dat betekent dat hun nieren voor minder dan 15% werken. Om in leven te blijven hebben deze mensen dialyse of een niertransplantatie nodig.


Nierdialyse is zwaar en tijdrovend, en jaarlijks overlijdt gemiddeld 1 op de 6 dialysepatiënten. Transplantatie is veelal de best mogelijke behandeling, maar niet voor iedereen (op tijd) mogelijk. Nierpatiënten hebben eén droom: nierziekten genezen. Zodat zij niet langer afhankelijk zijn van dialyse of transplantatie. Met de Nacht van Bart wordt sponsorgeld opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar genezing van nierziekten. 

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles