European Media Partner

Mark Tuitert: ‘Als ik te moe word van trainen, schiet ik mijn doel voorbij’

Tot het gaatje gaan, zal er altijd in blijven zitten. Maar waar Mark Tuitert jarenlang all-in sport bedreef, gaat hij nu voor 110 procent voor het ondernemen. “Sporten heeft voor mij nu alles te maken met genieten.”

‘Als ik iets doe, is het all-in, dat is topsporter eigen’

De grens opzoeken is niet meer nodig. Laatst stond hij nog naast iemand te trainen die gefrustreerd zei: ‘Ah, het lukt me vandaag niet, die kilo’s liften.’ ‘Dan doe je het toch niet’, zei hij toen rustig. En zo is het ook. Nu wel. Als Mark Tuitert een schema voor een training in zijn hoofd heeft, maar het voelt niet goed, dan stopt hij. Morgen weer een dag. Hoe anders was dat vroeger. Als topschaatser zocht hij altijd de grenzen op. En ging hij er soms overheen. Sinds 2017 is hij ondernemer, om precies te zijn mede-eigenaar van First Energy Gum, een kauwgum met cafeïne. In deze nieuwe rol heeft hij een andere omgang met sport. Het nieuwe doel? Trainen om zich fit en gezond te voelen en energie te behouden. “Ik train nu om energie te krijgen. Als ik te moe word van trainen, schiet ik mijn doel voorbij. Sporten helpt me nu te presteren bij alles dat ik naast het sporten doe. Als ik me sterk en fit voel dan kan ik zoveel meer aan op werkgebied. En mijn lijf voelt sterker nu, ik weet dan ook zeker dat ik dit de rest van mijn leven blijf doen.”


Hoe blijf je fit?

“Krachttraining. Verder voetbal ik een keer in de week, ski ik in de winter als ik de tijd heb, en in de zomer en de lente probeer ik zoveel mogelijk te kitesurfen. En daarnaast hardlopen en fietsen. Haha, je hoort het al, ik doe genoeg. Sporten heeft voor mij nu alles te maken met genieten van het fit zijn en het spelen met de elementen met skiën of kitesurfen.”


Is buiten zijn belangrijk voor je?

“Ik vind buiten zijn fantastisch. Echt in de natuur zijn, op het strand, in de zee of de bergen, is geweldig. Ik kom uit het oosten van het land, vlakbij de Holterberg, en daar heb je prachtige natuurgebieden om doorheen te fietsen en wat leuke klimmetjes. De uitdaging buiten uit de natuur halen, vind ik echt heel leuk.”


Als je kijkt naar de transitie van professioneel schaatser naar fitte amateursporter. Wat valt je dan op? 

“Ik ben emotioneel veel rustiger. Als sporter belast je jezelf zo erg, je werkt steeds naar de grens toe, dat maakt je emotioneel wat instabieler. Je gaat eerder heel hard roepen dat je de beste bent, omdat je je fantastisch uitgerust en goed voelt, of je bent down omdat je heel hard getraind hebt. Ik ben nu veel evenwichtiger, de pieken en dalen zijn er een beetje uit, dat is wel fijn.”


Welke rol speelt eten bij het fit zijn?

“Training speelt voor mij een grotere rol. Ik ben qua eten niet heel streng voor mezelf. Ik eet wel graag gezond, maar ik ben zeker geen freak. Ik probeer drie keer per dag goed te eten, wat inhoudt dat ik mijn suikers en koolhydraten zo laag glycemisch (de glycemische index is een maat om aan te geven hoe snel koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen, red.) mogelijk probeer te eten. Ik probeer weg te blijven van de geraffineerde, snelle suikers. Bij het avondeten zorg ik dat ik niet teveel schrans, doordeweeks drink ik geen alcohol. Een suikerdrankje, een energydrink of cola, drink ik nooit. Verder eet ik geen snoep. Ik eet alleen af en toe iets te veel brood ’s middags, ik zou tussen de middag meer vezelrijk willen eten.”


Maar je bent dus geen freak?

“Ja, nou ja, soms vind ik het lastig hoor, want ik zeg dat ik mezelf geen freak vind, maar dat komt omdat ik bepaalde dingen zo normaal vind... Vind je het rigide? Als wat ik eet rigide is, dan pakken heel veel Nederlanders het verkeerd aan. Ik zie dat ook wel om me heen hoor, in mijn voetbalteam bijvoorbeeld: vette hap, biertje erbij, wijntje ’s avonds. Dat is gewoon gedrag, gewenning. Koekje bij de koffie, beetje suiker erbij, kan toch wel? Nee, gewoon niet doen, kappen. Dat zijn voor mij zulke basisregels.”


Hoe zit dat met je kinderen?

“Ze gaan weleens naar de buren bij ons en dan weet ik wel waar ze mee terugkomen, haha. En dat is prima hoor, maar wij halen zelf geen snoep of frisdrank in huis. Alhoewel, we hebben wel snoepjes thuis, maar die staan heel hoog op een kast, heel moeilijk om bij te komen. Bij hoge uitzondering is het prima, we zijn helemaal niet zo heel streng, maar drie keer goed eten, water en geen snoep is wel de basis. We zouden nog meer probiotisch kunnen eten, vezelrijker, we hebben nog wel dingen die we kunnen verbeteren thuis en dat wil ik ook eigenlijk wel.”


Je maakt de podcast Drive: wat is jouw drive?

“Om alles uit het leven te halen, het leven volop mee te maken. Dat kan alleen door jezelf hele hoge doelen te stellen. ‘Ik blijf wel even hier hangen’, is voor mij geen optie. Ik kijk altijd verder: over vier jaar, over acht jaar. Als ik iets doe, is het all-in, dat is topsporter eigen, en dat is ook iets waar heel veel sporters mee worstelen als ze stoppen. Ze moeten het dan ergens anders in zoeken, ik heb dat gelukkig in het ondernemen gevonden.”


Snap jij mensen zonder drive?

“Laat ik het zo zeggen, ik zie het genoeg en soms zou ik ook wel willen dat ik tevredener kon zijn met wat er is, dat zou het soms wel makkelijker maken. Maar ik kan me er niet in verplaatsen, die drive zit gewoon in me, ik moet gewoon bezig zijn met een doel halen, daar word ik blij van, ik kan niet anders. Dat moet ik soms aan mijn vrouw ook nog uitleggen hoor, maar het is gewoon mijn natuurlijke tendens om daar naartoe te gaan, om iets op te pakken dat heel groot is, heel uitdagend, en daar vol in te gaan.”

 

Tot slot: wat heb je geleerd over fit zijn van je gasten in je podcast?

“Veel, heel veel, op allerlei gebieden. Het belangrijkste op het gebied van fit zijn, waar alle wetenschappers het over eens zijn, is: er is geen korte weg, je moet het kunnen volhouden, over een lange periode. Daarnaast: creëer bewustzijn. Wat eet je, wat kook je, hoeveel sport je? Wat is jouw weg? Daar moet je naar op zoek en die zoektocht is mega waardevol. Daarmee creëer je bewustzijn over jezelf en uiteindelijk creëert het een levensstijl die je ergens brengt, waardoor jij fitter, gezonder en gelukkiger wordt.”


Feit

Mark Tuitert is mede-eigenaar van First Energy Gum. Een kauwgom met cafeïne. Hoe dat zo? “Alle sportwetenschappers zijn het er al dertig jaar over eens: cafeïne helpt je presteren. Het helpt je bij focus, bij je uithoudingsvermogen. Alleen: hoe krijg je cafeïne binnen? Dat kan via koffie, maar dan weet je niet hoeveel je binnenkrijgt. Bij een energydrankje weet je dit wel, maar je wilt de suikers die daar inzitten vermijden. Ik ben op onderzoek gegaan, en kwam erachter dat je lichaam cafeïne het best opneemt via je slijmvliezen. Vandaar: First Energy Gum.”

Delen

Journalist

Jerry Huinder

Related articles