European Media Partner

Madelon Vos: Bitcoin wordt steeds meer als een asset class beschouwd

Er is een bijzondere trend aan de gang. Steeds meer grote spelers, zoals grote Amerikaanse verzekeraars, tech bedrijven en ondernemers, zien Bitcoin als een store of value. Niet zozeer om er mee te betalen, maar als waardevol onderdeel van de beleggingsportefeuille. 

Bitcoin is hyperinflationair en reageert dus nog heftiger op de onderliggende gebeurtenissen in de economie. “Als het goed gaat met de Bitcoin dan gaat het niet per se goed in de wereld om ons heen. Het afgelopen jaar is er wereldwijd ontzettend veel geld bijgeprint”, vertelt Madelon Vos, Bitcoin-analist, trader, podcast maker, YouTuber en docent technische analyse aan de HvA. “Dat brengt een angst voor inflatie met zich mee. In de begintijd van Bitcoin, en nog steeds bijvoorbeeld toen Turkije een paar weken geleden betalingen met Bitcoin uitroeide, werd het nogal eens negatief in het nieuws gezet. Zo werd het ook in verband gebracht met criminele activiteiten, terwijl slechts 0.03 procent van de transacties kan worden teruggeleid naar criminele activiteiten. Om even terug te komen op Turkije. De Turkse Lira is in waarde gedaald, met maar liefst 16 procent ten opzichte van vorig jaar. In plaats van met Lira te betalen wordt het dan interessanter om met de Bitcoin te betalen en om dat te voorkomen heeft de overheid betalingen met Bitcoin verboden om zo de al wankele economie niet nog verder te laten wankelen.”


Vos: “Persoonlijk vind ik het grootste voordeel van de Bitcoin dat je je eigen bank kunt zijn. Er is niemand die je tegen houdt om een bepaalde transactie te doen. En je hebt niet het risico van een derde partij. Zeker in deze tijden, waarin we bijna alles online doen is het toch eigenlijk raar dat we niet onze eigen bank kunnen zijn? Al helemaal nu de banken ons geld eigenlijk niet meer willen en ons laten betalen om te sparen. Bovendien wordt ons geld steeds minder waard, zeker nu er veel bijgeprint wordt en dat kan niet bij Bitcoin. De Bitcoin is gelimiteerd, er zijn er maar 21 miljoen van. Iedere tien minuten wordt er een bepaald aantal aangeboden op de markt. En door de stijgende populariteit wordt de Bitcoin steeds meer waard.”


De recordhoogte die Bitcoin recent heeft bereikt zal gauw weer worden verbroken, gaat Vos verder. “Om een aantal redenen zal de Bitcoin nog populairder gaan worden. Allereerst omdat nu de echt grote partijen, zoals grote verzekeraars, de waarde in zien van Bitcoin en deze nu beschouwen als een asset class. Dat is echt heel bijzonder. Daarnaast heeft de beursgang van Coinbase echt wel een stempel gedrukt op de markt. Coinbase is momenteel namelijk heel groot. Alleen de bank JP Morgan heeft een totale waarde die hoger is dan Coinbase. Dit zorgt er ook voor dat nieuwe spelers, zoals retailers, de Bitcoin markt betreden en er in sommige gevallen ook snel weer uitstappen wanneer Bitcoin in waarde daalt. Zij verkopen dan mogelijk in paniek hun Bitcoin, maar creëren hiermee wel een bubbel, ze bezitten Bitcoin niet om de onderliggende waarde. Grotere bedrijven, die Bitcoin op hun balans zetten, zijn júist onderdeel van de revolutie, daarom bevindt de markt zich in een totaal ander stadium dan tijdens de rally van 2017. Deze rally was voornamelijk door de retail gedreven die op zoek was naar het verdienen van snel geld.”


Naar welke prijs deze rally de koers van Bitcoin zal brengen is nog maar de vraag, besluit Vos. “De rol die Tesla hierin aanneemt zou een voorbeeld voor velen moeten zijn. Elon Musk verkoopt producten en besluit zijn Bitcoins niet meer te verkopen, wat retailers in vele gevallen doen wat een bubbel creëert en niet bijdraagt aan de revolutie die het is. De Bitcoin laat steeds meer en meer zijn waarde zien en dat is wat mij betreft meer dan terecht.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles