European Media Partner

Maak jij een positieve keuze?

Er mag niks meer. Als je de krant openslaat dan lijkt alles slecht of gevaarlijk. Je mag niet meer roken, niet meer drinken en dan nu ook geen vlees en zuivel meer. Wellicht denk je dan ook weleens: waar bemoeit iedereen zich mee? Het is mijn leven, mijn lichaam en zolang ik in een vrij land leef, ben ik als volwassene prima in staat zelf te bepalen wat ik doe.

Verwacht van mij geen preek tegen iets. Nee, graag wil ik een aantal overwegingen en gedachten delen. Wie weet zet het je aan om eens iets anders te proberen. Niet omdat het moet, maar omdat je dat zelf wilt.

 

Binnenkort zijn we met 9 miljard mensen op deze planeet. Er komen ieder jaar meer mensen bij dan er in een land als Duitsland wonen. Best veel. Past dat? Niet als we op de huidige manier doorgaan. Als iedereen zo wil eten als wij in Nederland, dan gaat dat niet lukken. 

 

De impact van onze voedselproductie is te groot. We gebruiken de goede landbouwgronden voor het telen van gewassen waarmee we de dieren voeden die wij dan weer eten. ‘Footprint-feitje’ van koeien: ze veroorzaken met andere opeet-dieren bijna 20% van het mondiale broeikaseffect. Daarom zijn we twee jaar geleden de Green Protein Alliance gestart. Een non-profitorganisatie waarin verschillende bedrijven en organisaties samenwerken om zoveel mogelijk Nederlanders te inspireren om vaker te kiezen voor plantaardige voeding.

 

Het goede nieuws: als we de beschikbare landbouwgrond en het drinkwater niet gebruiken om al dat vee te voeden, kunnen we met plantaardig eten maar liefst vijf keer zoveel mensen voeden. 

 

Nog meer goed nieuws: meer plantaardig eten is beter voor je gezondheid. Recente voedingsadviezen op basis van wetenschappelijke onderzoeken stellen dat het beter is om meer plantaardig te eten omdat het weinig verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten bevat. De kans op hart- en vaatziekten of obesitas wordt daarmee kleiner. Door te kiezen voor iets lekker plantaardigs zorg je dus niet alleen beter voor de wereld maar ook voor jezelf.

 

En de overheid dan? Zo’n grote kans om iets goeds te doen voor onze gezondheid en de aarde, laten ze die lopen? Vooralsnog wel. We zullen het zelf moeten doen. 

 

Zelf mogen kiezen is echter helemaal geen straf. Steeds meer mensen ontdekken dat je lekker kunt eten met meer groenten en peulvruchten op je bord! Er komen steeds meer heerlijke gerechten en plantaardige producten, al dan niet met de vorm en de smaak van vlees of vis. Het internet staat vol met lekkere recepten. In het verre Oosten wisten ze het al veel eerder, maar ook hier ontdekken we nu hoe biologische tofu en tempeh een prima basis zijn om heerlijke gerechten te maken. Nederlandse supermarkten verkopen steeds meer lekkere plantaardige producten. Wist je dat Nederlandse bedrijven koploper zijn in plantaardige voeding en het een steeds belangrijker exportproduct voor ons land wordt? 

 

Het allerbeste nieuws is dat jij zelf kunt kiezen. Een positieve keuze kunt maken. Maak daar gebruik van. Eet of drink naast het vertrouwde stukje vlees en zuivel eens wat vaker plantaardig. Er is al heel veel keus en er zit vast en zeker iets tussen wat ook jij lekker vindt. 

 

Bart Merkus, directeur Sofine Foods en voorzitter van non-profitorganisatie Green Protein Alliance. 

Feit

Sofine Foods is een innovatief Nederlands bedrijf waar sinds 1963 alles draait om lekkere plantaardige voeding. De Green Protein Alliance (GPA) is een beweging van supermarkten, producenten, wetenschappers en NGO’s die Nederlanders (sinds 2017) wil inspireren om vaker te kiezen voor plantaardige voeding.

Delen

Journalist

Related articles