European Media Partner

Logistiek vastgoed doet het goed in Nederland

Nederland is een interessant logistiek knooppunt op de Europese markt. We liggen centraal in Europa, in een neutrale positie tussen de drie grootste markten in Europa. Het is daarom dan ook niet verrassend dat logistiek vastgoed het in Nederland goed doet.

In de afgelopen jaren hebben we een enorme toename gezien van de hoeveelheid logistiek vastgoed in Nederland. Onder andere door de economische voorspoed, maar ook door de groeiende populariteit van e-commerce. “In de afgelopen tien à twaalf jaar zijn we van 20 miljoen vierkante meter naar 34,6 miljoen vierkante meter aan warehouses gegaan”, vertelt Remco Buurman, algemeen directeur van Nederland Distributieland. “Dat is een enorme groei en de verwachting is dat de vraag naar logistiek vastgoed de komende jaren onverminderd groot zal blijven.”


Want ook door de COVID-19 pandemie zit de e-commerce branche in de lift. “Veel mensen bestelden al online, maar nu is dat alleen maar verder toegenomen”, stelt Buurman. “En consumenten zullen daar ook zeker mee doorgaan. Je ziet ook dat nieuwe segmenten zich sterk ontwikkeld hebben, zoals de supermarkten. Dit zal de toename van vraag naar warehousing en loodsen met zich meebrengen. Met daarbij ook een toenemende vraag naar cold storage.”


Daarnaast zagen we door de pandemie ook een shift van just in time deliveries naar just in case deliveries, stelt Buurman. “We zien dat voorraden worden opgehoogd, zodat er een grotere voorraad in de buurt is en de tekorten die de uitbraak van een pandemie kan veroorzaken voorkomen kunnen worden. Daarnaast leidt de pandemie ook tot een focus op het bouwen van een flexibele supply chain met bijvoorbeeld meer suppliers en suppliers dicht bij huis. Al deze zaken leiden tot grotere voorraden en dus tot een grotere vraag naar warehousing.”


En dan is er natuurlijk ook nog de Brexit die een impact heeft op de supply chain. “We zien veel Engelse bedrijven die aan de Europese markt leveren die nu ook in Nederland een voorraad willen opslaan”, vertelt Buurman. “Als je vanuit Engeland wilt blijven leveren gaat dat namelijk een stuk ingewikkelder en duurder worden. Daarom zoeken Britse partijen naar warehouses op het continent. Aan de andere kant zijn er ook Europese partijen die juist een deel van hun voorraad naar de UK verplaatsen.”


Maar niet alleen de markt verandert, ook binnen het logistiek vastgoed wordt volop geïnnoveerd, aldus Buurman. “Robotisering en automatisering om duurzaamheid en innovatie te stimuleren zijn aan de orde van de dag. Je ziet steeds meer toepassingen van digitale technieken om efficiënt te werken waardoor uiteindelijk minder ruimte nodig zal zijn. Als je op termijn wilt blijven meedoen in de markt moet je ook meegaan in de duurzaamheidstransitie. Er wordt momenteel geen warehouse meer gebouwd dat niet BREAAM gecertificeerd is. Klanten en verladers verwachten dat gewoon van toeleveranciers.”


Al met al blijft de logistieke sector in Nederland sterk en innovatief, stelt Buurman. “Dat komt onder andere door de uitstekende locatie. We hebben Schiphol en de Haven van Rotterdam en het achterland, dat als strategische as voor logistiek vastgoed dient. Je ziet daar allerlei hotspots ontstaan. Maar als we concurrerend willen blijven kunnen we natuurlijk niet stil gaan zitten. De logistieke wereld verandert continu, dus moeten ook wij blijven samenwerken, innoveren en verduurzamen.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles