European Media Partner

Lieke van Lexmond: “Mijn kinderen houden mij een spiegel voor”

Lieke van Lexmond is een duizendpoot. Ze is presentatrice en actrice, moeder van zoons Vik en Zef, en ze ziet eruit om door een ringetje te halen. Maar haar leven gaat niet áltijd over rozen. “Soms raak ik gefrustreerd.”

Alle ballen in de lucht houden, dat is niet altijd makkelijk. Ook niet voor tv-persoonlijkheid Lieke van Lexmond. Ze mag er dan superslank uitzien; haar streefgewicht behouden blijft een uitdaging. Na de geboorte van jongste zoon Zef duurde het lang voordat haar broeken “weer mooi zaten”. En het moederschap combineren met een drukke baan is - bij tijd en wijle - gecompliceerd. “Soms gaat dit gepaard met heel veel frustratie.”

 

Wat vind je lastig?

“Als ik het druk heb, kan ik niet al mijn taken optimaal uitvoeren. Ik kan mezelf lastig in tweeën splitsen. Ik ben er zoveel mogelijk voor mijn jongens. Maar ik geniet ook van mijn baan – daar kom ik eerlijk voor uit. Ik heb mijn werk nodig, om me te blijven ontwikkelen als mens. Ik krijg energie van mijn tv-klussen, wat me weer een leukere moeder maakt voor mijn zoontjes! Sinds mijn kinderen maak ik wel vaker bewuste keuzes, dan voor hun tijd. Ik kies alleen nog voor projecten die echt wat toevoegen - voor mij, of voor andere mensen. Ik doe niks ‘zomaar’. Wat niet betekent dat ik nooit kapot ben. Na een dag rennen en vliegen plof ik ‘s avonds uitgeput op de bank neer.” 

 

Zou je nog meer kinderen willen?

“Ik voel me gezegend met mijn twee prachtige mannetjes. En ik geniet ervan dat ik mijn handen weer wat vaker vrij heb, nu ze wat ouder zijn. Voor nu zou ik dus zeggen ‘zo is het goed’. Maar ja, je weet het uiteraard nooit.”

 

Heeft het moederschap je veranderd? 

“Absoluut. Het heeft me doen inzien dat ik altijd bezig ben geweest met mezelf. Dat is nu anders. Als ik een programma zie over kinderen die het zwaar hebben, raakt dat me enorm en moet ik huilen. Kinderen krijgen zet alles in perspectief. Ik heb nu een duidelijke missie: mijn kinderen opvoeden. Ik voel me werkelijk een andere vrouw. Mijn zoons stimuleren me een beter mens te worden. Want alles dat ik hen meegeef, moet ik zelf natuurlijk ook toepassen. Mijn kinderen houden mij een spiegel voor.”

 

Voel je je weleens overwerkt?

“Ja, dan voel ik me opgefokt en zie ik de dingen niet langer helder. In zo’n geval maak ik lijstjes en probeer ik orde in de chaos te scheppen. Als ik me overwerkt voel zet ik een stapje terug. Ik ga wandelen in het bos of rij naar het strand. En boetseren vind ik geweldig. Met mijn handen in de klei onthaast ik volledig.” 

 

Wat adviseer jij mensen die het lastig vinden balans te houden?

Lachend: “Nou, ik ben niet van de balans. Bij mij is het altijd alles of niets geweest, en inmiddels weet ik dat dit nooit zal veranderen. Maar in wat voor fase ik ook zit, het lukt mij bijna altijd vrolijk en positief te blijven. Dat maakt het leven makkelijker, waardevoller en leuker. Ik heb ooit geleerd – van iemand die me zeer dierbaar is-  om me het woord ‘smile’ voor te stellen, op mindere momenten. Ik merk dat ik me van binnen ook weer vrolijk ga voelen als mijn mondhoeken omhoog krullen.”

 

Op je Instagram schreef je een tijd geleden dat je wilde afvallen met NewFysic - een methode waarbij het gebruik van aminozuren wordt gecombineerd met één op één coaching. Is dat gelukt?

“Ja! Het werkt goed voor mij. Ik ben een paar kilo’s afgevallen. Dit was soms best moeilijk hoor! Wat heb ik gevloekt als ik mijn chocoladesoufflé moest laten staan, of als ik moest sporten, terwijl ik er geen zin in had. Inmiddels heb ik mijn streefgewicht bereikt en ben ik gestopt met diëten. Ik blijf natuurlijk wel letten op wat ik eet. Maar dat lukt lang niet altijd.”

 

Wat voor sport doe je?

“Ik ben sinds kort echt helemaal verslaafd aan een speciale vorm van pilates: K/C Move Studio – KinetiCode Pilates. Ik train in klasjes - en privé bij Margherita Bencini - en doe allemaal oefeningen met elastieken. Dat vind ik helemaal te gek! En ik zie echt verschil als ik naar mijn lichaam kijk.”

 

Jij en je geliefde Bas zien er altijd dolgelukkig uit. Wat is jullie geheim? 

“We begrijpen elkaar volledig en we vullen elkaar geweldig aan. Ik voel me door hem altijd écht gezien, en hij begrijpt me als geen ander. We investeren veel in elkaar. Dat werpt absoluut zijn vruchten af. Ik geloof dat je elkaar nooit als vanzelfsprekend moet gaan zien. Dat is dé valkuil. Zorg dat je alert blijft.”

 

Heb je dingen die je in 2019 anders gaat doen dan in 2018?

“Ik ga alle ideeën waarmee ik rondloop dit jaar daadwerkelijk uitvoeren; écht doorschakelen. Afgelopen jaar had ik minder tijd en energie om creatief te zijn, om aan de slag te gaan met nieuwe projecten. Maar dit jaar gaat het me wél lukken!”

 

Wat voor programma's wil je de komende jaren graag maken?

“Ik wil programma’s maken waar ik zelf graag naar kijk; programma’s die mensen raken. Ik wil de diepte in gaan, en mensen op een mooie manier portretteren, met respect. En ik wil werken met een leuk team, elke dag iets leren en plezier maken. Dat is zo belangrijk! Als dat lukt voel ik me een rijk mens.”

Feit

Lieke van Lexmond (IJsselstein, 6 februari 1982) is van jongs af aan bekend met het showbizzvak. Op haar vijfde speelde ze in een commercial van Royco soep en deed ze al veel modellenwerk. Ze brak door bij het grote publiek met haar rol in Goede Tijden, Slechte Tijden. Momenteel presenteert ze programma’s voor RTL, zoals ‘Het Zit In De Familie’, een programma waarbij Lieke gezinnen ontmoet waarin meerdere personen dezelfde familiekwaal delen. 

Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles