European Media Partner

Leven met de gevolgen van kanker

Steeds meer mensen leven met en na kanker, en dat stelt deze mensen voor de uitdaging om de gevolgen hiervan een plek in hun leven te geven. Naar verwachting beslaat dit aantal meer dan een miljoen in 2030, aldus de Nederlandse kankerregistratie. Dit komt doordat meer mensen herstellen door verbeterende behandelmethoden, maar ook de vergrijzing van de samenleving zorgt voor een toenemend aantal personen dat (ex)kankerpatiënt is. Voor veel van deze mensen is aanvullende zorg erg belangrijk. 

Chantal Lammens, senior adviseur oncologische zorg bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), benadrukt het belang van aandacht voor de gevolgen van kanker: “(Ex)patiënten kampen bijvoorbeeld met vermoeidheid, depressie, angst, seksuele problemen, werkgerelateerde problemen en financiële consequenties.” 


“’Hoe gaat het
met u?’, is de vraag die centraal moet staan”, aldus Lammens. Deze vraag dient structureel en met zorg gesteld te worden: “Door tijdige psychosociale hulp kunnen grotere problemen vaak worden voorkomen. We mikken daarom op preventie van eerdergenoemde klachten.” Met de Verwijsgids Kanker, beschikbaar via www.kanker.nl, kunnen patiënten en professionals zelf passende hulp vinden, waaronder online zelfhulpprogramma’s en indien nodig gespecialiseerde maatschappelijk werkers, psychologen en fysiotherapeuten. 


“Er is passende hulp, maar toch wordt dit vaak niet gevonden. Het is belangrijk dat patiënten hierop worden gewezen en indien nodig doorverwezen. Zodat niet iedere patiënt na kanker zelf het wiel uit hoeft te vinden. Meer begrip voor klachten na kanker is nodig, zowel binnen de gezondheidszorg en op de werkplek als in de hele maatschappij.” 


Delen

Journalist

Eoin Hennekam

Related articles