European Media Partner

Lekker blijven slapen

Slaap is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, dat weten we allemaal. Toch is dat niet altijd even makkelijk en hoe ouder we worden, hoe moeilijker we het lijken te vinden om goed te slapen.

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft één op de drie volwassenen geregeld problemen met slaap. De helft van alle patiënten met slaapklachten is boven de 65 jaar oud. Dat kan komen door medische of psychische problemen, een stressvolle gebeurtenis, verhoogde gevoeligheid voor verstoringen in de slaapomgeving, het gebruik van medicijnen die de slaap verstoren of een verstoring van de biologische klok door bijvoorbeeld een minder gestructureerd verloop van de dag. Ook slapen ouderen vaak lichter en worden ze ’s nachts vaker wakker, zo meldt Slaapcoach.nl.


En dat kan flinke gevolgen hebben. Chronisch slecht slapen verhoogt namelijk de kans op diabetes en hart- en vaatziekten, zo meldt Gezondheidsnet.nl. Ook word je er vaak prikkelbaar van, kan je je minder goed concentreren en presteer je slechter. En je bent natuurlijk veel vermoeider.


Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om slaapklachten zoveel mogelijk te voorkomen, zo stelt Gezondheidsnet.nl. Zo is het belangrijk de slaapkamer stil, koel en donker te houden en deze alleen te gebruiken om te slapen. Zelfs een klein beetje licht, bijvoorbeeld van een digitale wekker, kan ervoor zorgen dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine afneemt, waardoor de slaap verstoord kan raken.


Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat je zorgt voor een goed bed, een fijn matras en een goed hoofdkussen. Veel mensen zijn zich niet bewust van het belang van een goed matras, maar zonder een goed matras kan je niet goed ontspannen. Je lichaam moet namelijk op de juiste manier over het matras verdeeld worden, zo valt te lezen op Inslaap.nl. Wanneer je matras te hard is, wordt je doorbloeding afgekneld en krijgt je huid onvoldoende zuurstof. Je hersenen krijgen hierdoor het signaal om te draaien, waardoor je onrustig slaapt. Heb je een te zacht matras? Dan geeft dat niet voldoende steun en zak je veel weg. Ook dat slaapt niet lekker, dus besteedt zeker genoeg aandacht aan het kiezen van je matras.


Daarnaast slaap je ook beter als je overdag actief bent, je in de avonduren geen koffie of alcohol drinkt en geen grote maaltijden eet, en als je elke dag op dezelfde tijd op staat. Dan weet je zeker dat je er zelf alles aan gedaan hebt om ’s nachts lekker te slapen.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles