European Media Partner

Legal tech maakt het werk van de jurist leuker

Wanneer je op zoek bent naar de juridische waarheid, moeten vaak duizenden contracten worden doorgespit. Met legal tech software kan dit een stuk sneller en efficiënter gedaan worden. En dat kan je een hoop geld besparen.

“Stel je bent een grote corporate en je geeft per jaar tachtig miljoen euro uit aan allerlei verschillende facturen”, vertelt Otto Wilten, oprichter van the ROOM. “Dat doen ze op basis van allerlei verschillende contracten, maar als je 6000 contracten hebt raak je op een gegeven moment het overzicht kwijt. De corporate weet daardoor niet meer waarom ze nou eigenlijk die tachtig miljoen per jaar betalen. Met legal tech kan je in zeer korte tijd door al deze contracten heengaan en alle informatie op een rij zetten. Vervolgens laat je dit analyseren door een advocaat en dan blijkt vaak dat lang niet alle clausules in die contracten echt applicable zijn. Je ziet dan dat zo’n corporate toch al gauw 30 procent teveel betaald en dus behoorlijk op de kosten kan besparen.”


Legal tech werkt op basis van machine learning en artificial intelligence (AI), legt Wilten uit. “De software is zo ontwikkeld dat deze bijvoorbeeld beëindigingstermijnen en concurrentiegevoelige informatie uit clausules kan herkennen en dit allemaal op een rij kan zetten. Als deze software weet hoe een beëindigingclausule eruitziet, dan kan deze ook gelijk alle andere beëindigingsclausules herkennen. Als bedrijf upload je simpelweg alle contracten die je wilt laten analyseren, en de software maakt vervolgens samenvattingen van al deze contracten en zet dit in een overzicht. Je weet dan precies met welke afspraken je te maken hebt en kunt eenvoudig verbanden leggen tussen de verschillende clausules. Clausules die allemaal hetzelfde zijn en waar iedereen het mee eens is kunnen dan bevroren worden zodat je daar niet meer naar om hoeft te kijken.”


Dat is natuurlijk heel mooi, maar schakel je daarmee niet de advocaten uit? Immers, dit werk wordt ook door hen veel gedaan. “Zeker niet”, vertelt Wilten. “Legal tech schakelt de professional niet uit, maar stelt hen in staat efficiënter te werken. Moet je je voorstellen dat je zelf door 6000 contracten moet gaan bladeren, dat is een ontzettend tijdrovend proces. Advocaten gaan door de contracten heen, de senior vindt daar vervolgens ook weer iets van en dan heb je uiteindelijk enkel nog de samenvatting. Waar de juristen zes weken bezig zijn om dit te doen, heb je het met legal tech in een paar uur geregeld. Dat betekent dat de jurist zich weer kan richten op veel interessantere taken, zoals het uitzoeken van die verbanden. Je hebt de juridische waarheid dan al voor je en daarmee kan de professional dan weer doen wat zij nodig achten.”


En dat leidt dan ook weer tot blijere en vitalere werknemers. “Het doorspitten van al die contracten is repeterend werk en daar wordt eigenlijk niemand gelukkig van”, stelt Wilten. “Als dat wegvalt kunnen ze zich richten op de grotere zaken en doen wat zij echt interessant vinden. Omdat je niet meer elke keer bezig bent met deze repeterende taken kan je ook echt laten zien wat je waard bent en dat is gewoon veel leuker. Daarnaast is het ook nog eens minder foutgevoelig, want als jij al 110 contracten gelezen hebt, is de kans dat je alles in het 111de contract in je opneemt minder groot. Die software is veel accurater en het is ook een stuk goedkoper dan het inzetten van grote legal agencies. Ik hoop dan ook dat bedrijven nu echt in gaan zien dat legal tech hen niet het werk ontneemt, maar het werk juist interessanter voor ze maakt.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles