European Media Partner

Leg de link met hersenletsel

“De gevolgen van hersenletsel maar ook de behandelmogelijkheden om met die gevolgen om te gaan zijn bij veel mensen helaas nog onbekend. Nog te vaak horen wij: had ik maar eerder geweten dat deze behandeling bestond. Als we hersenletsel beter signaleren en goed verwijzen, kan veel leed voorkomen worden”, zegt Judith Zadoks, landelijk programmamanager van Hersenz. 

Jaarlijks lopen in 140.000 mensen hersenletsel op door een beroerte, ongeval, zuurstoftekort of hersenziekte. Een deel houdt blijvende klachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid of prikkelbaarheid. Ook hun emoties en gedrag kunnen veranderd zijn. 

 

“Na ziekenhuis of revalidatie moeten mensen met hersenletsel met hun naasten thuis zelf verder. Dat valt vaak tegen. Hun leven is op alle fronten veranderd. Vaak hebben zij vragen over hoe het verder moet of worstelen ze met gevoelens van somberheid. Zorgorganisaties hebben vijf jaar geleden Hersenz opgericht om deze mensen professioneel te behandelen zodat ze weer kwaliteit van leven ervaren en verder kunnen.”  


Uit onderzoek van Maastricht University blijkt dat Hersenz zowel op korte als op lange termijn tot verbeteringen in het functioneren leidt. “Mensen kunnen beter omgaan met hun beperkingen en hebben minder zorgvragen. Ook somberheid en prikkelbaarheid nemen af en mantelzorgers ervaren minder zorglast.”


Delen

Journalist

Related articles