European Media Partner
Lange Frans GEZONDHEID

Lange Frans: 'Kaal zijn hoeft niet meer'

Onderzoek wijst uit dat 75 procent van de mannen zich onzekerder voelt, als ze kaal worden. Niet gek dus dat het aantal haartransplantaties in Nederland toeneemt.

“De haartransplantatie is voor de man, wat botox of een borstvergroting is voor de vrouw, ik raad het elke man aan!”

Sommige BN’ers komen openlijk uit voor hun haartransplantatie. Lange Frans is één van hen. Hij heeft inmiddels, voor het eerst in dertien jaar, bijna drie centimeter haar. 


Het is vast wennen: haar. 

“Ja, man. Ik kam mijn haar tegenwoordig: bizar. Mijn kinderen kennen me niet anders dan kaal. Voor hen is het al helemáál wennen. Dat was ook één van mijn beweegredenen. Ik wilde mijn kinderen een vader mét haar laten zien. Ze vinden het prachtig! Zelf ben ik ook erg blij met mijn haartransplantatie. Ik krijg dagelijks te horen hoeveel jonger ik eruitzie. Dertien jaar geleden schoor ik mijn kop kaal. Destijds was het een keuze. Ik vond het heerlijk om geen moeite te hoeven doen voor mijn coupe. Maar door de jaren heen merkte ik, langzaam maar zeker, dat het geen optie was om mijn haar weer te laten groeien. Nu kan ik weer alle kanten op met mijn kapsel.”


Kunnen we binnenkort een kuif verwachten?

Lachend: “Nee, hoor. Momenteel heb ik twee á drie centimeter haar, dat is lang zat. Ik heb hetzelfde kapsel als in het begin van mijn carrière.”


Was je onzeker over je kale hoofd?

“Nee. Ik ben niet snel onzeker. Het leek me gewoon leuk om weer haar te hebben. Maar sinds mijn transplantatie merk ik wel dat kaalheid andere mannen erg onzeker maakt. Je wil niet weten hoeveel vragen ik dagelijks krijg! Vooral van jonge gasten. Hoe we eruitzien, is belangrijker dan ooit. Ook mannen denken de laatste tijd steeds meer aan hun uiterlijk. Daarnaast worden cosmetische ingrepen minder taboe. In de tijd dat Gerard Joling voor het eerst een transplantatie onderging werd hier lacherig over gedaan. Tegenwoordig is een operatie heel normaal. Dat komt ook omdat de technieken steeds beter worden. Getransplanteerd haar is niet te onderscheiden van ‘echt haar’. Logisch: omdat het allemaal eigen haar is.  De haartransplantatie is voor de man, wat botox of een borstvergroting is voor de vrouw. Ik raad het elke man die kaal wordt, en hiermee moeite heeft, aan. Kaal zijn hoeft simpelweg niet meer. Dus waarom zou je het niet doen?”


Omdat het pijn doet, misschien?

“Dat valt hartstikke mee! Vanaf de achterkant van mijn hoofd zijn haarzakjes verplaatst naar mijn inhammen en kruin. En om nou te zeggen dat dit lekker voelde: nee. Maar echt pijnlijk vond ik het ook niet. Ik kon de dag na de ingreep alweer reizen. Dus zo heftig was de operatie niet. Al was ik in de eerste weken na de transplantatie niet de fraaiste versie van mezelf. Op mijn hoofd zaten allemaal korsten. Maar mijn wonden heelden snel. En nu, tien maanden later, heb ik mijn haar van vroeger weer terug. Dat blijft gek. Pas nu ik niet meer kaal ben, realiseer ik me hoezeer ik mijn haar al die jaren heb gemist.”

Feit

Lange Frans heet eigenlijk Frans Christiaan Frederiks. Hij is rapper en tv-presentator. Van 2004 tot 2009 maakte hij deel uit van het bekende hiphopduo Lange Frans & Baas B. Daarnaast presenteerde hij verschillende programma’s voor Veronica, waaronder: Veronica Poker, Lange Frans stelt Kamervragen, Fobiac en Face It! Hij heeft twee kinderen; dochter Danie (6) en zoon Willem (9).

Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles