European Media Partner

Kwaliteit boven alles

Al ruim twee jaar heeft de horeca te maken met restricties. Restaurants en cafés dicht, dan weer open en zoals nu eerder op de dag dicht. Mensen gingen het als gevolg gezelliger thuis maken en bestelden vaker eten en restaurantboxen thuis. En daar hoort een goede wijn bij. 

“Al jaren zien we dat de vraag naar premium wijnen sterk toeneemt”, vertelt Inge van Hoef, marketing manager bij Walraven Sax. “En dat is nog eens enorm versterkt door de coronacrisis. De consument is betere en duurdere wijnen gaan kopen. Daarnaast zien we dat de supermarkten steeds meer (premium) merken verkopen. In tijden van crisis koopt de consument eerder een vertrouwd merk wat hij of zij goed kent, dan een private label.”


Voor het eerst in jaren is de verkoop in het slijterijkanaal dit jaar enorm gegroeid. “Gedurende de coronacrisis is het fenomeen koop lokaal enorm gestegen. En dat merken de slijterijen nog altijd. In de zes maanden dat de horeca geheel moest sluiten en de consumenten hier hun geld niet konden uitgeven, hebben zij dat geld goed besteed aan de aanschaf van mooie premium wijnen. Naast dat slijterijen mooie wijnen te bieden hebben, krijg je er als consument vaak ook nog een heel mooi verhaal bij. Zeker nu we richting de kerstdagen gaan kun je met je vraag of verzoek goed geholpen worden door de slijter. Zij kunnen je ook helpen bij het zoeken naar jouw eigen smaakprofiel. Tegelijkertijd zien we ook dat in de supermarkten de consument goed op weg geholpen wordt. De wijnen staan per druivensoort bij elkaar en ook de informatievoorziening middels bordjes wordt steeds beter.”


De Chardonnay en Sauvignon blanc doen het nog altijd heel goed en zijn dan ook nog veruit het populairst. Van Hoef: “Maar de Pinot Grigio uit Italië wordt ook steeds populairder. En de rosé (uit de Provence) blijft, zeker in de zomer, ongekend populair. Mensen hebben hier altijd direct zomerse associaties bij en bestelt één iemand op het terras een rosé, dan volgt de rest snel.”


De alcoholvrije wijnen nemen ook toe in aantal en in kwaliteit. Deze trend hangt samen met de gezondheidstrend. “Al jaren drinken mensen in Nederland elk jaar weer minder wijn. Wanneer er dan wel een fles wijn wordt gekocht is de kwaliteit van de wijn beter en de prijs over het algemeen hoger. Of er wordt gekozen voor de alcoholvrije variant. En die worden ook steeds beter, met name de mousserende alcoholvrije alternatieven. Maar de kwaliteitsverbetering gaat niet zo snel als gewenst. Het is immers een natuurproduct en een goede alcoholvrije wijn maken is niet gemakkelijk. Steeds meer wijnhuizen maken eerst een ‘gewone’ wijn met alcohol om vervolgens de alcohol te onttrekken. Zo behoud je de ‘echte’ wijnsmaak en voorkom je dat alcoholvrije wijn heel zoet wordt.”


Zoals al eerder genoemd zijn premium merken sterk in trek. “Jongeren identificeren zich steeds gemakkelijker met een merk, onder andere door het gebruik van social media. Het is voor velen al moeilijk genoeg om een wijn in de supermarkt uit te zoeken, net als het ontcijferen van een wijnkaart in een restaurant. Door je als wijnhuis goed te positioneren met je merk maak je het mensen gemakkelijker. Zeker wanneer ze eenmaal fan zijn van je merk en de consument aan je hebt weten te binden. Grote kans dat ze zich trouw blijven aan jouw merk.”


De tijd van een wijn pakken uit het onderste schap is dus verleden tijd, besluit van Hoef. “Ingegeven door de coronacrisis kiest men, wanneer ze voor (alcoholvrije)wijn kiezen, voor kwaliteit en daar mag best een iets hogere prijs aanhangen. En met de feestdagen in zicht is dit ook hét moment om met het menu in de hand naar de (lokale) slijterij te gaan voor advies of een mooie fles bubbels!”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles