European Media Partner

‘Kunststof moet ook recyclebaar zijn’

Kunststof is een prima materiaal, bijvoorbeeld om producten te verpakken, vindt directeur Zandbergen van NRK Verpakkingen. “Het is licht, de transportkosten en de vervuiling door transport, liggen laag. Bovendien verlengt het de levensduur van levensmiddelen ten opzichte van levensmiddelen die niet verpakt worden.”

Dat plastic een slecht imago heeft, komt doordat het veelvuldig in het milieu terechtkomt als zwerfafval. En dat is precies waar de branche zich nu hard voor maakt: “Onze leden werken zoveel mogelijk met gerecycled materiaal. Afval wordt hergebruikt”, vertelt directeur Jur Zandbergen van NRK Verpakkingen, de belangenbehartiger voor de Nederlandse kunststofverpakkingsindustrie. En hij wijst nog maar eens op het van belang van gescheiden plastic inzameling en het met zorg verwerken van het ingezamelde kunststof.


Om het hergebruik te stimuleren is het essentieel dat producenten hun verpakkingen aanpassen. “Als branche werken we er hard aan om nieuwe verpakkingen te ontwikkelen en te ontwerpen zodat ze ook makkelijker gerecycled kunnen worden.”


Zo is foodwaste een belangrijk issue voor de verpakkingsindustrie. Voedselproductie kost nu eenmaal veel CO2. Dat wil je niet verspillen. Dus dienen verpakkingsmaterialen het voedsel langer houdbaar te houden. 


Probleem daarbij vormen bijvoorbeeld de multi-layer verpakkingen. Zo kan een verpakking zijn uitgerust met een laagje om UV-licht tegen te gaan, en een laagje van een andere kunststof dat de doorlaat van zuurstof en vocht tegenhoudt. “Die verpakkingen zijn haast niet te recyclen, dus werken we aan nieuwe verpakkingen waarbij één laag alle functies kan bieden.” Monomateriaal is immers stukken beter te hergebruiken.


“Het moet echter wel mogelijk zijn”, benadrukt Zandbergen. “Wil je bijvoorbeeld een biefstuk lang vers houden, maar je wilt ook dat het visueel aantrekkelijk blijft, dan zijn meerdere lagen verpakking misschien niet te vermijden.” Je kunt dus niet zomaar een laagje weglaten, want dan wordt het voedsel eerder weggegooid en werk je verspilling juist in de hand.. “De kosten en energie voor de productie ervan zijn dan voor niets geweest.”


Voor elk probleem lijkt in deze tijd een oplossing voorhanden. Maar pas op dat die oplossing niet weer zwaardere milieueffecten genereert, waarschuwt de directeur. “Circulariteit is complex en vraagt een brede visie en zicht op alle consequenties.”


Over circulaire economie gesproken: Een werkgroep van twintig leden uit de kunststofsector houdt zich intensief met deze vraagstukken bezig. “Ze ontwikkelen nieuwe monomaterialen, of gebruiken biobased materialen, of zelfs biodegradable toepassingen.” Ofwel: producten gemaakt van natuurlijke materialen die in de natuur weer afgebroken worden.


Duurzaamheid en milieu zijn al lang geen nieuwigheden meer voor de kunststofindustrie. Al ruim tien jaar houdt de branche zich bezig met activiteiten als diktereductie. Producenten innoveren voortdurend verpakkingen; bakjes, maar ook folie, die dunner zijn, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. “Verpakkingen zijn daarmee in de afgelopen jaren al 20 tot 30 procent lichter geworden. We hebben dus veel minder grondstoffen nodig voor dezelfde kwaliteit verpakking.”


De kunststofverpakkingsbranche is
zich terdege bewust van de noodzaak haar producten zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen. De verbeteringen en innovaties die de branche uitvoert, zijn aantoonbaar effectief. Dat de branche er daarnaast alles aan doet om ook de eigen bedrijfsvoering zo schoon en afvalloos mogelijk in te richten, blijkt uit hun campagne Operation Clean Sweep. Want goed voorbeeld doet goed volgen.


Delen

Journalist

Related articles