European Media Partner

Kunstmatige intelligentie maakt zorg goedkoper

Kunstmatige intelligentie kan de Nederlandse zorg goedkoper maken. Het kan de gezondheidsgegevens van miljoenen consumenten samenbrengen, analyseren en activeren.

“Nederland behoort tot de top-10 van landen die het meeste geld uitgeven aan de zorg", zegt Henk Valk, directeur Philips Benelux tegenover het Eindhovens Dagblad.  Valk doet deze uitspraken naar aanleiding van de jaarlijkse Future Health Index (FHI) van Philips. Uit de FHI bleek dat Nederland achterblijft op de efficiëntie van zorguitgaven. “We staan voor grote uitdagingen om de gezondheidszorg betaalbaar én toegankelijk te houden.” 

Kunstmatige intelligentie is een goed instrument om onze zorg efficiënter te maken is de overtuiging van Valk. “Wij zijn al jaren bezig met de digitale transformatie van gezondheidszorg. Digitalisering verlicht routinematig werk zodat er meer tijd overblijft voor de menselijke kant van de zorg.”


Met kunstmatige intelligentie kunnen ziekenhuizen de samenhang zien tussen sociaal-economische, gedrags-, genetische en klinische factoren. Daarmee kan er meer gerichte en preventieve gezondheidszorg worden geboden, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan. “Het vereist uitgebreide samenwerking tussen alle partijen. De computer is in dat proces een bondgenoot.”


Delen

Journalist

Ger de Gram

Related articles