European Media Partner
Anita Gaasbeek Eigenaar Galerie de Hollandsche Maagd en kunstenares LEVENSSTIJL

Kunst in coronatijd

Vanuit haar grachtenpand (uit 1580) in het historische centrum van Gouda exposeert Anita al 12,5 jaar het werk van hedendaagse kunstenaars. Zelf schetst en schildert Anita ook, met name dansers in de studio en op het toneel maar het afgelopen jaar schilderde zij ook “live” tulpen met olieverf in de etalage van haar galerie. De galerie was door de lockdowns niet altijd open dit jaar. Hoe heeft zij het afgelopen jaar ervaren?

Hoe gaat het met de kunst en vooral de kunstenaars?

“De kunstenaars hebben het afgelopen jaar ongelooflijk hard gewerkt en staan nu te popelen om hun werk te laten zien. Het afgelopen jaar hebben zij een tijd lang niet hun werk kunnen laten zien aan de mensen en voor de bezoekers is het fijn dat ze weer kunstwerken in het echt kunnen bekijken. Veel mensen hebben flink wat aandacht aan het huis besteed en om het huis af te maken en je eigen stempel er op te drukken hoort er natuurlijk een uniek kunstwerk aan de muur.”


Kun je zomaar binnenstappen in een galerie?

“Zeker! Zonder of met afspraak. En ga vooral ook naar een galerie om te kijken. Er zijn schilderijen en beelden te zien die “live” nog zoveel mooier zijn dan op het beeldscherm. Dat is waarom het werk er hangt en staat, zodat het gezien wordt.”


Hoe wordt men begeleid als iemand een kunstwerk wil uitzoeken en eventueel ook kopen? 

“Wanneer mensen iets zien dat zij mooi vinden en willen kopen kunnen ze het direct meenemen. Zo hoeft het niet lang te duren tot de kopers het werk in huis hebben. Daarnaast bieden veel aanbieders van kunst extra services aan. Zo vind ik het heel normaal om meerdere kunstwerken die mensen mooi vinden in de auto te leggen en naar de mensen thuis te rijden om te kijken wat nu echt goed past in de woning. Zo weet men zeker dat het de juiste keuze is en dat het op de goede plek komt te hangen of te staan. Om er daarna heerlijk van te kunnen genieten.”


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles