European Media Partner

Koop een huis zonder voorbehoud van financiering

De digitalisering maakt voorbehoud van financiering overbodig. Dankzij data-analyse kan dat geheel risicovrij.

75 procent van de biedingen zit boven de vraagprijs én is zonder voorbehoud van financiering.

De waarschuwingen vliegen je om de oren: Hoe overspannen de woningmarkt ook zijn mag, laat je vooral niet verleiden tot de aankoop van een huis zonder voorbehoud van financiering. In talkshows en zelfs bij een consumentenprogramma als Radar wordt volop gewezen op de risico’s. Je kunt immers zomaar met een gat van 30.000 euro blijven zitten.


“Klopt”, zegt
Jasper Maes, directeur van Financieel Fit. “Het is inderdaad gevaarlijk om zomaar een bod uit te brengen, zonder dat je commitment van de bank hebt.” Maar in de oververhitte woningmarkt van dit moment is de verleiding groot, weet hij. “75 procent van de biedingen zit boven de vraagprijs én is zonder voorbehoud van financiering.”


Zo’n voorbehoud van financiering is nog steeds gebruikelijk, al vindt Maes dat eigenlijk gek. “Eerst breng je een bod uit en dan vraag je nog eens een week of zes bedenktijd om de financiering rond te krijgen.” Dit zou andersom moeten, meent hij. Eerst zou je duidelijk moeten hebben welk bedrag je kunt lenen, voordat je de woningmarkt betreedt.


“Voor de kopende partij is er immers niks vervelender dan zes weken in spanning te moeten zitten of het wel kan.” En ook de verkoper heeft veel liever zekerheid. “Stel: hij krijgt een bod van 345.000 mét voorbehoud van financiering en een bod van 340.000 zonder. Dan is die 340 mille aantrekkelijker. Anders zit hij nog weken in onzekerheid. De koper kan nog afhaken, maar het kan ook een spelletje zijn: na drie weken komt het bericht: ‘345.000 lukt niet, 335.000 wel.’”


Maar de tijden zijn veranderd. Het voorbehoud is een ingesleten drempel die eigenlijk uit de woningmarkt gesloopt moet worden. Want het kan wel degelijk op een veilige manier, stelt de financieel expert. “Om te berekenen of je een huis kunt betalen, moet je financieel fit zijn.” En dat kan tegenwoordig eenvoudig door alle financiële gegevens digitaal te verwerken.


Terwijl tegenwoordig
bijna alles digitaal georganiseerd is, moeten de meeste huishoudens nog steeds hun papieren opsturen of inscannen. Terwijl het veel eenvoudiger is om met een app in te loggen met je DigiD en zo een compleet beeld van je gehele financiële situatie te verkrijgen, inclusief gegevens van de belasting, je pensioenfonds, je salaris, et cetera. “Zo kun je direct je inkomen bepalen aan de hand van elk denkbaar risico”, legt Maes uit. “En dat is leidend voor je hypotheekaanvraag.”


Het is een logische ontwikkeling: De digitalisering maakt elke vorm van data-analyse mogelijk, dus ook een analyse van je persoonlijke financiële situatie. Je inkomsten, leningen, de private lease van je auto, je verzekeringen, je gezondheids- en gezinssituatie, je positieve, of negatieve vermogen en alle andere denkbare financiële informatie. Wanneer al deze informatie niet meer in klappers en mappen, in pdf-bestanden en e-mails zit, maar in één systeem, dan is direct duidelijk hoe financieel fit je bent. Maes: “Het scheelt in snelheid en accuratesse.”


Jasper Maes heeft een geldverstrekker gevonden die de visie deelt. Een partij die geld uitzet van pensioenfondsen en vanuit maatschappelijk oogpunt de problemen in de markt onderkent.


Deze hypotheekverstrekker heeft er geen enkele moeite mee wanneer iemand een bod uitbrengt, zonder voorbehoud van financiering. Als het maar volgens de methode gebeurt van Financieel Fit. Dan heeft de geldverstrekker immers zekerheid vooraf.

Feit

Een huis kopen zonder voorbehoud van financiering zit volgens de traditionele manier vol financiële risico’s. Behalve dat je op voorhand wel heel zeker moet zijn over je financiële situatie, kan de koop pas ongedaan gemaakt worden als de koper de verkoper compenseert voor de schade. Deze bedraagt meestal 10 procent van de koopsom.

Delen

Journalist

Marc van der Sterren

Related articles