European Media Partner

Koken met restjes

Wat kun je nog met iets wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool? Of misschien zit er nog iets de pan na de maaltijd. Door slim om te gaan met restjes en kliekjes, hoef je minder weg te gooien. 

Met restjes als groente, pasta, rijst, vlees of vis kun je nog een prima maaltijd maken, denk bijvoorbeeld aan soep, salade of een omelet. Op de website van het Voedingscentrum kun je een aantal tips vinden hoe je de restjes het beste kunt bewaren om deze zo goed mogelijk opnieuw te gebruiken. Denk er bijvoorbeeld aan om je restje direct in de koelkast, vriezer of voorraadkast op te bergen. 


Geef ook ‘oud’ brood een nieuw leven. Maak er bijvoorbeeld een tosti van, een ovengerecht of eigengemaakte croutons. Verwerk overrijp fruit in een toetje. Meng het fruit bijvoorbeeld door kwark of yoghurt. Of maak pannenkoekjes met overrijpe banen. Heb je teveel gekookt Bewaar dan je kliekjes. Laat deze goed afkoelen en doe dit in afsluitbare zakjes of bakjes en bewaar deze in de koelkast of vriezer. Voorkom dat je ziek wordt van kliekjes en verwarm deze door en door om alle bacteriën te doden. Vergeet ook niet halverwege even om te scheppen tijdens het verwarmen, zo wordt het eten overal goed heet. Heb je na twee keer verwarmen nog steeds eten over, dan zal je het toch weg moeten gooien. 

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles